Ion Iliescu conduce din pat batalia impotriva lui Geoana.

Gruparea din PSD condusa de Ion Iliescu pregateste, in maximum doua saptamini, o miscare-surpriza, sustin surse din interior. Zilele acestea, desi Ion Iliescu se afla in convalescenta, apropiatii sai lucreaza de zor la un nou proiect politic. Exista trei variante. Prima dintre ele, agreata se pare de fostul sef al statului, este parasirea PSD si inscrierea in Forta Democrata a lui Petre Roman. Acesta ne-a precizat ca a avut recent o discutie cu Iliescu, fara insa a aborda probleme politice, ci doar aspecte legate de sanatatea fostului presedinte.

Desi fostul sef al statului inclina catre aceasta mutare, unii dintre apropiati sai, in frunte cu Ioan Talpes, nu si-l doresc pe Roman coleg de partid. Ei mizeaza pe crearea unei formatiuni politice noi, dar Iliescu se opune pentru ca aceasta ar insemna cheltuieli logistice foarte mari. O solutie de compromis ar fi intrarea aripii Iliescu intr-un partrid de sorginte socialista deja creat. Formatiunea vizata este Partidul Alianta Socialista, condus in prezent de Constantin Rotaru.

Acesta ne-a si confirmat ca exista discutii in acesta directie, dar nu ne-a oferit prea multe detalii. Intentia aripii Iliescu e de a pleca din PSD impreuna cu ceilalti reprezentanti ai curentului socialist care eu aderat in ultima vreme la partid: PSM si PS. Daca liderii pesemisti Ion Sassu si Minodora Ilie sint receptivi la idee, Tudor Mohora, liderul PS, nu pare incintat de proiect, sustin surse din PSD.

O a treia varianta este crearea unei platforme socialiste in interiorul partidului, care, la congresul de peste doi ani, sa vina cu un candidat propriu la presedintie. Unul dintre suporterii acestei variante este fostul consilier prezidential Dan Iosif: "In ultima vreme, mai multi colegi cu care am stat de vorba mi-au spus ca agreeaza aceasta varianta", ne-a declarat el. A mai precizat ca, in momentul de fata, "nu am motive temeinice sa parasesc PSD" si ca i-ar parea rau daca partidul s-ar dezbina in perioada urmatoare. Dan Iosif nu i-a trintit insa definitiv usa in nas lui Iliescu, neexcluzind totusi varianta plecarii din partid, daca gruparea fidela fostului sef al statului ar ajunge la o asemenea decizie.

Theodorescu asteapta semnalul

Alexandru Mironov, al doilea "iliescian" cu notorietate care a demisionat din PSD dupa Ioan Talpes, ne-a declarat ieri ca nu crede ca va mai dura mult pina cind Ion Iliescu va face pasul in afara PSD. Mai mult, el a spus ca este "100% sigur ca, daca se va face un nou partid, in el va veni si Razvan Theodorescu, pentru ca este foarte nemultumit de felul in care decurg lucrurile in partid". Mironov a mentionat-o si pe Ecaterina Andronescu in rindul acelora despre care crede ca l-ar urma pe Iliescu. El a adaugat ca aceasta miscare ar fi justificata pentru ca "in Romania exista acum doar o social-democratie de cumetrie". ""Napoleon Nastase" a pierdut partidul", a afimat demisionarul din PSD.

Intrebat daca afirmatiile lui Mironov despre el sint adevarate, Razvan Theodorescu a dat de inteles ca intentiile sale de viitor sint strins legate de ce hotarire va lua Ion Iliescu."Eu voi participa simbata la festivitatea de lansare a cartii domnului Iliescu in calitate de membru al PSD. Il cunosc pe Ion Iliescu de 16 ani. El este, in opinia mea, adevaratul lider al social-democratiei romanesti. Este singurul animal politic al Romaniei. Nu stiu insa daca isi va face un alt partid. In acest moment, nu cred. Dar daca Ion Iliescu isi va schimba opinia si se va dovedi ca PSD nu este ce ar trebui sa fie, atunci probabil ca si opinia mea se va schimba."

Iliescu pleaca, Geoana chefuieste

Ion Iliescu va demisiona luni din functia de lider al grupului PSD din Senat, sustin surse din partid.Tot luni Mircea Geoana, seful proaspat ales la Congres, va da o chermesa la Hotel Continental, unde i-a chemat la ora 17.00, dupa terminarea programului legislativ, pe toti senatorii din grup. Scopul "agapei" pe care Geoana o da pe banii lui este "realizarea coeziunii grupului", pe care seful nu-l mai vrea dezbinat in urma indepartarii lui Iliescu.

Noul presedinte al partidului urmareste ca fieful pro-Iliescu de la Senat sa fie spart definitiv si sa-i cistige de partea sa pe adversarii din partid - Antonie Iorgovan, Rodica Stanoiu, Serban Nicolae si chiar Corina Cretu. Motivele pe care Iliescu le va invoca luni pentru a-si justifica demisia: starea sa precara de sanatate si faptul ca liderii partidului nu s-au spetit sa gaseasca o solutie pentru a-l scapa de obligatia prevazuta in statut de a participa ca lider de grup la sedintele BPN.

PSD - istoria rupturilor FSN

• Martie 1992. La Tehnic Club din Bucuresti, in apropierea Crematoriului Cenusa, deputati si senatori ai FSN, adusi acolo cu autocarele parlamentului, hotarasc, intr-o atmosfera ca de clandestinitate, sa plece din "Front" si sa creeze FDSN. Nemultumirea FDSN-istilor a venit din comportamentul lui Petre Roman, liderul national al FSN (presedinte era Ion Aurel Stoica), care preluase friiele partidului si tindea sa se razbune pe gruparea Ion Iliescu, pentru debarcarea sa din fruntea gruvernului dupa mineriada din septembrie 1991. El cistigase la Conventia Nationala cu motiunea "Viitorul azi", in defavoarea celorlalte motiuni, printre care si cea a sustinatorilor lui Ion Iliescu, in fruntea carora se afla raposatul senator Vasile Vacaru.

• August 1992. Se desprinde, din noul FDSN, Grupul "Un Viitor pentru Romania", condus Vasile Secares, ex-consilier prezidential al lui Ion Iliescu.

• Iulie 1997. Nemultumit ca nu a fost ales presedinte al PDSR, dupa esecul din alegerile din 1996 al echipei lui Ion Iliescu, ex-ministrul de externe Teodor Melescanu paraseste partidul alaturi de un important grup si formeaza Partidul Alianta pentru Romania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.