SUA apreciaza in mod deosebit evolutia presedintelui roman, Traian Basescu, acesta reprezentand "fata noii Romanii," a declarat, ieri, vicepresedintele Comisiei pentru Relatii Internationale a Camerei Reprezentantilor si vicepresedintele Comisiei Helsinki, congresmanul republican Chris Smith, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, transmite Mediafax.

Potrivit oficialului american, SUA au mari sperante in presedintele roman, mai ales in contextul rezolvarii in mod favorabil a crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak. Seful de stat roman este un "activist," care, fara indoiala, va depune eforturi in vederea promovarii de noi legi, a continuat congresmanul american, apreciind, totodata, ca, in ultimii ani, Romania a demostrat un angajament ferm fata de valorile democrateie, dovedindu-se un "bun partener" pentru SUA.

In acest sens, oficialul american a amintit acordul exprimat de statul roman cu privire la pozitionarea unor baze militare americane pe teritoriul Romaniei. De asemenea, Smith a salutat "progresele semnificative" inregistrate de Romania in perioada 2003-2004, apreciind in mod deosebit gestul autoritatilor de la Bucuresti de recunoastere a Holocaustului, precum si aprobarea legislatiei referitoare la statutul minoritatilor nationale.

Totodata, congresmanul american a semnalat dificultatile cu care se confrunta autoritatile romane in problema traficului de persoane, apreciind ca fenomentul a luat amploare in Romania o data cu dizolvarea Uniunii Sovietice. Smith a salutat implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in actiunile de prevenire si stopare a traficului de persoane, precum si eforturile de sprijinire a victimelor acestui flagel.

Congresmanul american a apreciat, totodata, faptul ca Romania dispune de legislatie antitrafic si a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa initieze o campanie de promovare a acestor masuri, dupa modelul programului sprijinit de presedintele american George W. Bush, cunoscut sub numele "Rescue and Restore," care presupune implicarea comunitatilor locale in combaterea traficului cu persoane si in ajutarea victimelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.