Astazi incepe la Bucuresti reuniunea Biroului Politic al Grupului Partidului Popular din Parlamentul European. Cu aceasta ocazie, Hans-Gert Poettering, presedintele grupului parlamentar al PPE, a acordat un interviu pentru "Cotidianul". Oficialul german ne-a oferit detalii despre modul in care priveste PPE valul de candidati populari din Romania. El considera ca admiterea altor partide romanesti in PPE depinde si de opinia PPCD, si a UDMR.

- Trei partide importante din Romania au anuntat o schimbare in orientarea lor politica inspre doctrina populara: Partidul Democrat, Partidul Conservator si Partidul Popular Romania Mare. In ce masura credeti ca toate trei pot adera la Partidul Popular European?

- In principiu, sintem deschisi pentru partidele din Romania care au acelasi program cu PPE-ul, dar exista, desigur, o procedura speciala. Exista un grup de lucru aici, la PPE si la grupul parlamentar PPE, care studiaza programele si viata democratica ale partidelor care doresc sa ni se alature, iar partidele trebuie sa treaca prin aceasta procedura. Dar, in principiu, sintem deschisi pentru partidele care doresc sa ni se alature.

Candidatii, la mina PPCD si UDMR

- In Romania exista sase partide ale caror doctrine sint apropiate de cea conservatoare, in afara de cele trei mentionate mai sus - mai sint PPCD-ul, UDMR-ul si Actiunea Populara. Acestor partide le este uneori dificil sa colaboreze pe plan intern, cum credeti ca s-ar putea configura in Romania un pol conservator bine structurat?

- In primul rind, trebuie sa spun ca PPE nu este un partid conservator, foarte adesea jurnalistii spun ca sintem conservatori. Avem radacini crestine, liberale si, desigur, radacini conservatoare. Dar descrierea grupului PPE drept grup conservator nu este corecta. In ceea ce priveste prietenii nostri, care sint deja membri ai PPE, inainte de a accepta noi membri in PPE, le cerem opinia. Iar opinia prietenilor nostri care fac parte din PPE, din Romania, este intotdeauna foarte importanta pentru noi, inainte de a accepta noi candidaturi.

- Ati putea sa ne spuneti care dintre partide are mai multe sanse de a intra in PPE?

- Nu, este prea devreme. Mai intii trebuie sa avem cererea formala din partea lor, iar apoi va fi studiata situatia. Inainte sa inceapa acest proces, nu pot spune cine are mai multe sau mai putine sanse. Este prematur sa spunem asa ceva acum.

- Oficiali ai Partidului Democrat si-au anuntat intentia de a se alatura PPE-ului, dar in acelasi timp a reaparut ideea unificarii acestui partid cu Partidul National Liberal. Care credeti ca ar fi cea mai potrivita formula pentru Partidul Democrat pentru a intra in PPE? Sa adere singur la acest grup sau ca o noua formatiune politica, in urma fuziunii cu PNL?

- Desigur, ar exista unele dificultati daca Partidul Liberal si Partidul Democrat ar deveni un singur partid, pentru ca atunci ar trebui sa decida daca acest partid merge spre PPE sau spre grupul liberal. Asa cum am mai spus, primim partide care vor sa ni se alature si, in principiu, sintem bucurosi de cererea Partidului Democrat de a ni se alatura, dar, desigur, trebuie sa trecem prin procedura pe care am mentionat-o.

- Vedeti vreo problema in faptul ca Partidul Democrat a asteptat pina cind a fost respins de catre Internationala Socialista pentru a face primul pas catre Partidul Popular European?

- Cred ca vom lua situatia ca atare si, daca Partidul Democrat va cere sa devina membru al PPE, vom trece prin procedura si apoi vom vedea rezultatul si speram ca rezultatul sa fie, in final, pozitiv.

Anticipatele, "o problema a natiunii in sine"

- Din experienta dumneavoastra cu alte state europene, credeti ca organizarea de alegeri anticipate in Romania ar putea influenta calendarul aderarii la UE?

- Cred ca problema alegerilor anticipate este intotdeauna o problema a natiunii in sine si nu vreau sa intervin in acest proces democratic in Romania.

- Cit de curind credeti ca Partidul Democrat, impreuna sau nu cu Partidul National Liberal, ar putea accede in PPE, dupa ce va depune cererea?

- Depinde de procesul de negociere si ar fi un element pozitiv daca procesul s-ar putea desfasura astfel incit sa ajungem la o decizie in viitorul apropiat.

PPE trece in revista candidatii

Reuniunea Biroului PPE, care dureaza doua zile, este organizata in colaborare cu partidele deja membre din Romania, PPCD si UDMR. La lucrari participa 47 de parlamentari europeni din 25 de tari, membri ai PPE, alaturi de Wilfried Martens, presedintele PPE, Hans-Gert Poettering, presedintele grupului parlamentar al PPE, Guido Podesta, presedinte al Comitetului Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania, si Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Partea romana este reprezentata, alaturi de PPCD si UDMR, si de Partidul Conservator si de PD, care figureaza ca "partide de guvernamint", desi orientarea lor catre PPE nu mai este un secret. Oficial, vor fi dezbatute situatia politica din Romania si pregatirile de aderare la UE. De fapt, reuniunea are ca scop evaluarea de catre popularii europeni a aspirantilor la calitatea de membri PPE.
"E devreme pentru a vorbi de clauza de salvgardare"

Sinteti de acord cu opinia unor conservatori germani ca, in contextul european prezent, ar fi de preferat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa fie aminata? In ce masura ar putea cataliza intrarea partidului (sau partidelor) de guvernamint in PPE aderarea Romaniei la Uniunea Europeana?

Tratatul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE este semnat, asa ca asta este important, iar in Tratat exista prevederi speciale. Pot doar recomanda partenerilor nostri romani si bulgari sa faca tot posibilul pentru a continua procesul de reforma, astfel ca acest articol sa nu fie activat.

Veti sprijini activarea clauzei de salvgardare in cazul Romaniei?

Este prea devreme sa spun asa ceva acum, pot doar recomanda continuarea reformelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.