Uninominalul a scos din vistieria partidelor si din cea a candidatilor sume de trei-cinci ori mai mari decat votul pe lista.

Schimbarea sistemului de vot a fost insotita insa si de opacizarea finantarii campaniei, nestiindu-se cine si ce sume a donat aspirantilor la calitatea de parlamentar.

"Scumpirea" campaniei electorale o data cu schimbarea sistemului de vot rezulta din sumele incluse in rapoartele finale de venituri si cheltuieli prezentate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), comparate cu cifrele declarate de partide Curtii de Conturi, la sfarsitul lui 2004. De pilda, Alianta PSD±PC a cheltuit in campania pentru parlamentare din 2008 suma de 29,35 milioane de lei, fata de 6,12 milioane de lei cheltuite de Uniunea Nationala PSD±PUR in 2004. Cu alte cuvinte, scrutinul de anul trecut a fost de aproape 4,8 ori mai costisitor decat cel din 2004! Raportul este insa si mai mare daca luam in calcul ca in 2004 alegerile parlamentare au fost "la pachet" cu cele prezidentiale. Pentru scrutinul uninominal din 30 noiembrie 2008, PDL a cheltuit 25,92 milioane de lei, iar PNL, 24,08 milioane de lei.

In schimb, Alianta PNL-PD a investit in campania din 2004 doar 4,85 milioane de lei, adica de patru-cinci ori mai putin decat a cheltuit anul trecut fiecare partid al fostei aliante. Cresteri substantiale regasim si la partidele mai mici: de 3,61 ori mai multi bani cheltuiti in 2008 fata de 2004 de UDMR si de 2,2 ori mai multi bani alocati de PNG anul trecut, fata de 2004.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.