Liderii PD au hotarat ca lupta pentru preluarea sefiei asupra partidului sa se dea doar intre doua motiuni: una populara si una social-democrata. Sustinand linia populara, trioul Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga s-a refacut, insa cu o modificare. Nu Videanu candideaza la functia de presedinte, ci Emil Boc. Practic, cei doi au facut rocada functiilor vizate initial. Asta inseamna ca Videanu ar urma sa se aleaga cu fotoliul de presedinte executiv, urmand ca el sa fie de fapt coordonatorul de la Bucuresti al partidului. Numai pozitia lui Blaga ramane neschimbata, el fiind creditat tot cu functia de secretar general.

Cealalta tabara, care doreste mentinerea liniei social-democrate, il avanseaza drept candidat la pozitia de presedinte pe senatorul Cezar Preda. Deocamdata singurii care au anuntat ca sustin ferm motiunea social-democrata a lui Preda sunt Radu Berceanu si Costica Canacheu. Sustinandu-si, firesc, propriile interese, sustinatorii celor doua curente au si inceput sa-si arunce "sageti" colegiale. Potrivit lui Emil Boc, pentru schimbarea doctrinei actuale a partidului ar trebui sa voteze "toti cei care cred ca PD nu a avut, nu are si nici nu va avea vreodata nimic de a face cu PSD".

In replica, Berceanu sustine ca este gresit acest punct de vedere, deoarece nici pedistii care doresc mentinerea social-democratiei nu au nimic in comun cu PSD. "Ar insemna ca aceia care doresc sa migreze spre populari sa aiba de-a face cu PPRM sau cu Partidul Conservator", a replicat Berceanu. Numai ca echipa Boc-Videanu sustine ca, de fapt, PD pune de mult in practica doctrina populara, ceea ce indreptateste formatiunea sa se apropie de Partidul Popular European. Fapt contrazis de Cezar Preda si Berceanu.

Ei amintesc faptul ca electoratul roman care a votat in favoarea PD la alegerile parlamentare si pentru Basescu la cele prezidentiale, deci pentru programe si idei social-democrate, nu trebuie dezamagit. Tocmai de aceea Preda incearca sa ofere o lovitura frumoasa tandemului Boc-Videanu. El nu va avea prea mult de lucru pentru a gandi o alta motiune pentru ca o va copia, in cea mai mare parte, pe cea cu care Basescu a castigat alegerile in PD in anul 2000. Pentru un mai mare impact va fi pastrat pana si titlul: "Romania puternica, Romania social-democrata". Un alt argument al lui Cezar Preda este acela ca migrarea PD catre doctrina populara nu face decat sa lase loc liber PSD sa evolueze pe culoarul social-democrat. Singura certitudine pe care o ofera cele doua tabere pana la acest moment este legata de faptul ca PD nu-si va schimba denumirea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.