Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca, din punctul sau de vedere, PNL ar trebui sa se inscrie in cursa pentru Cotroceni cu un candidat propriu si a adaugat ca, in calitate de presedinte al partidului, trebuie sa ia in calcul si aceasta optiune.
"Acest lucru inca nu s-a discutat in cadrul PNL, cred ca este un pic prea devreme, dar sigur ca in calitate de presedinte al partidului trebuie sa am in vedere inclusiv aceasta optiune", a raspuns Tariceanu, intrebat daca este interesat de a candida pentru presedintie, relateaza NewsIn.

Cat priveste optiunea avansata de Institutul "Oviviu Sincai", ca partidele sa sustina un cotracandidat unic in fata lui Traian Basescu, presedintele PNL a subliniat ca aceasta varianta "trebuie supusa unei atente evaluari". "Azi am facut o scurta discutie cu colegii, dar la prima abordare si punctul meu de vedere am sa vi-l spun, este urmatorul: interesul PNL este sa-si prezinte un candidat propriu, care sa poata sa sustina valorile, ideile si principiile liberale, pe baza careia Romania sa-si prezinte o alta fata, un regim care sa fie cu adevarat democratic, ceea ce inseamna o tara cu institutii puternice, cu o putere care este exercitata echilibrat de duferitele institutii ale statului. Cred ca este un proiect politic prea important referitor la modul in care va trebui sa evolueze Romania de maine incat sa ne permitem sa nu avem un propriu candidat la prezidentiale", a afirmat Tariceanu.

Institutul "Ovidiu Sincai" a publicat duminica un raport de analiza a alegerilo parlamentare din 30 noiembrie 2008, care contine o serie de recomandari catre PSD, inclusiv in privinta scrutinului prezidential din acest an. "In perspectiva confruntarii electorale directe cu presedintele Basescu, partidele politice ar trebui sa analizeze si oportunitatea prezentarii unui contracandidat unic, eventual non-partizan si neutru in raport cu actualele structuri de partid, capabil sa insufle populatiei in mare masura cuprinse de scepticisim si cinism, o noua speranta si un nou ideal, opunand proiectului dezintegrator si autorist basescian unul unificator si democratic. Modelul „candidaturii Obama” este o sursa majora de inspiratie in acest sens", se arata in raport.

Tariceanu a mai declarat ca le cere presedintilor de organizatii teritoriale sa ia serios in calcul varianta convocarii unui Congres extraordinar al partidului si sa-si faca public punctul de vedere intr-o intalnire care va avea loc marti, inainte de DP.

"Astazi i-am informat pe colegii din BPC ca am solicitat presedintilor organizatiilor teritoriale judetene ale PNL sa participe maine la o intalnire unde subiectul principal va fi legat de oportunitatea organizarii unui Congres PNL. Cu acest prilej, va pot informa ca le voi cere presedintilor de organizatii judetene sa ia serios in considerare posibilitatea organizarii unui Congres extraordinar, in asa fel incat PNL sa poata sa mearga intr-un Congres care sa aleaga o noua conducere, cu o legitimitate sporita, care sa se poata adresa in mod cat mai credibil cetatenilor, mai ales in aceasta perioada dificila de criza pe care o traverseaza Romania, cand romanii cred ca au nevoie sa auda cat mai puternic vocea opozitiei", a explicat Tariceanu.

Presedintele PNL a subliniat ca decizia finala apartine Delegatiei Permanente de miercuri, dar ca, in cursul dezbaterii pe care o va organiza marti, le va propune liderilor locali "sa ia serios in considerare optiunea organizarii unui Congres extraordinar". "DP va fi cea care va decide, dar presedintii de organizatii judetene, care formeaza partea cea mai reprezentativa a DP, trebuie sa aiba un cuvant decisiv pe aceasta chestiune", a explicat el.

Intrebat cand el considera ca este oportuna organizarea unui Congres extraordinar, Tariceanu a avansat termenul de 30 ori 45-50 de zile de la data Delegatiei Permenante. El a reiterat ca va candida la presedintia PNL.

In urma cu cateva saptamani, Tariceanu lasase sa se inteleaga ca este mai degraba adeptul amanarii organizarii unui Congres al partidului in acest an, fie el extraordinar sau la termen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.