Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni ca viitorul candidat la presedintie al partidului poate sa apara de „te miri unde”, asa cum s-a intamplat in Statele Unite, unde Barack Obama a castigat cursa electorala dupa ce, nu cu mult timp inainte, nu era nici macar luat in calcul.
„Poate sa fie un alt Obama, cine stie? Poata sa apara de te miri unde. Sigur, timpul e scurt, dar totusi...”, a afirmat Iliescu despre prezidentiabilul PSD. In context, liderul onorific al social-democratilor a aratat ca o posibila varianta ce ar trebui luata in calcul de PSD este aceea in care in interiorul partidului sa se declanseze o cursa interna pentru desemnarea candidatului la presedintie, dar ca acest proces nu ar trebui tergiversat ca la americani. „S-au formulat alte propuneri care ar fi de luat in seama: pana la Congres sa inceapa o cursa interna, sa inceapa sa se vehiculeze diverse nume, asa cum fac americanii. Sigur e costisitoare la americani toata aceasta desfasurare de forte (...) e cam mult pentru noi asa ceva, dar ceva similar trebuie gandit ca sa se vada tot ce se poate propulsa, ca pot sa apara si surprize, cum a aparut Obama la americani. Cine gandea de Obama macar, cu un an inainte? Nici nu-i trecea prin cap cuiva si pana la urma, iata, a rasarit”, a aratat Ion Iliescu, conform NewsIn.

El nu a exclus nici varianta sustinerii unui candidat din afara partidului, dar precizat ca PSD ar trebui sa se caute totusi, inainte de toate, un candidat in interior. „S-ar putea sa apara si asa ceva, un candidat unic. Nu stiu. Dar, totusi PSD-ul e un partid care a avut si are potential uman suficient ca sa-si gandeasca un candidat propriu. Aceea ar fi o faza urmatoare in care, in anumite conditiuni, sa se profileze un candidat unic, dar deocamdata sunt doar consideratiuni, discutii abstracte, teoretice si e bine sa fie o discutie libera. Totul e posibil, nu ma hazardez acum in nici un fel de consideratiuni”, a declarat presedintele de onoare al PSD, care a adaugat ca partidul trebuie sa analizeze „gospodareste, atent si linistit” toate variantele. „Graba strica treaba!”, a conchis Iliescu. El a mai spus ca organizarea in perioada urmatoare a doua Congrese ale partidului – unul pentru o pozitionare post-electorala si altul pentru desemnarea candidatului la prezidentiale – ar fi „cam mult pentru un singur an”.

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat sambata ca nu s-a decis nici el, nici alt coleg, daca va candida la prezidentiale, insa a recunoscut ca va fi dificil pentru un candidat al PSD sa concureze in conditiile in care celalalt competitor vine de la partidul cu care social-democratii fac Guvernul.

"Din punct de vedere al candidaturilor, nici eu, nici alt coleg nu ne-am luat un punct de vedere definitiv, suntem in proces de evaluare, si eu ma uit, si alti colegi se uita la acest subiect, vom lua o decizie intr-un moment cat mai apropiat cu putinta, a existat o anumita tentatie la un anumit moment sa anuntam aceasta decizie undeva in vara, cred ca este prea tarziu", a declarat liderul social-democrat, la Sinaia, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale PSD. Geoana a precizat ca este nevoie de un calendar in care sa fie prezentate ofertele pentru Cotroceni si care sa duca "la nominalizarea unui singur candidat cat mai repede cu putinta".

Intrebat daca el ar fi interesat sa candideze pentru ca Traian Basescu ar intentiona sa nu se inscrie iar in cursa, Mircea Geoana a spus ca singura problema a partidului e sa desemneze candidatul sau cu cele mai multe sanse. "Nu ne intereseaza cine candideaza de partea cealalta, nu este acesta subiectul, ci cum ne raportam la nevoile societatii de azi (...). Poate sa candideze oricine din tara asta. Problema nu e cine e candidatul din partea cealalata, ci e cine vine cu proiectul cel mai credibil si sansele cele mai mari din partea partidului nostru", a explicat el. Dupa ce i s-a pus in vedere ca a mai candidat odata impotriva lui Traian Basescu si a pierdut, singurul comentariu al lui Geoana a fost "Iarna nu-i ca vara", dand de inteles ca nu exclude sa candideze contra actualului presedinte si sugerand ca ar avea acum mai multe sanse.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a dat de inteles in ultimele luni ca nu ar mai dori sa candideze la Presedintie in conditiile unui guvern PSD-PDL, dupa ce in iarna anului trecut isi exprimase ferm intentia de a-l concura din nou pe Traian Basescu.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.