Nemultumirile fata de prestatia lui Calin Popescu Tariceanu incep sa se acumuleze in PNL. Si aceasta in conditiile in care, in ultima perioada, PNL a fost in scadere fata de PD, iar unii lideri ai partidului considera ca Tariceanu este vinovat. Semnalul de atac a fost dat ieri de Valeriu Stoica. Stoica a relansat ideea formarii unui pol de centru-dreapta - o strucura federativa formata din PNL, PD si PPCD.

S-a pierdut timpul degeaba

Stoica planuise aceasta iesire de mai multa vreme si, pentru a nu parea ca este in afara dezbaterii, presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, a relansat oficial tema in weekend-ul petrecut in judetele din Moldova. Ieri, Valeriu Stoica nu a ratat ocazia de a arata conducerii partidului ca s-a pierdut timpul degeaba. El a atras atentia asupra riscului ca PNL sa ramana in afara polului de centru-dreapta, care "oricum se va realiza", si a subliniat ca riscul creste in conditiile in care se vorbeste tot mai mult de alegeri anticipate.

Fostul presedinte liberal a reamintit ca PNL a avut ocazia sa consolideze un parteneriat pe baze egale cu PD, pe care apoi sa-l institutionalizeze la congresul din februarie 2005. "Nu a facut-o, in schimb a adoptat un text ambiguu din care toata lumea, inclusiv PD, a inteles ca PNL a refuzat fuziunea, comportandu-se ca si cum s-ar fi asezat in bloc-starturi pentru o competitie fratricida."

Structura federativa cu PD si PPCD

Potrivit fostului presedintelui PNL, "actuala conducere nu trebuie sa uite ca la congresul din februarie 2005, prin subordonarea partidului de catre Guvern, si-a asumat puterea absoluta in partid, ceea ce inseamna ca si-a asumat responsabilitatea absoluta".Pentru a evita riscul ca PNL sa devina un jucator minor pe scena politica, Valeriu Stoica propune convocarea unui congres extraordinar, unde sa se voteze modificarea statutului partidului.

Statutul PNL ar trebui sa prevada faptul ca partidul va avea un grup de persoane care sa fie responsabile "pentru elaborarea si aplicarea unei linii strategice in directia reconstructiei polului de centru-dreapta". Mai concret: "Sa fie o echipa formata, de exemplu, din presedinte si vicepresedinti, care sa fie obligata sa poarte negocierile. Pana acum, Tariceanu cand a zis ca nu vrea fuziune, cand s-a trezit ca vrea, dar respinge intrarea in PPE, ceea ce fireste va bloca negocierile cu PD". Stoica spune ca liberalii trebuie sa ia initiativa si daca democratii vor fi cei care vor refuza oferta PNL, "esecul proiectului transformarii Aliantei D.A. intr-o forta politica unitara si viabila nu va mai fi perceput ca datorandu-se PNL".

In viziunea lui Stoica, echipa de negociatori ar trebui sa exploreze pozitia PPE si alternativele pe care le ofera.Pe de alta parte, spune Valeriu Stoica: "PNL trebuie sa accepte responsabilitatea sustinerii proiectului politic de reforma radicala si asanare politica incurajat in societatea romaneasca de presedintele Traian Basescu. PNL nu are o obligatie numai fata de populatie, ci si o obligatie de onoare fata de presedintele Basescu, fara de care nu s-ar afla astazi la guvernare".

Fostul presedinte al PNL considera ca "in masura in care PNL poate face in asa fel incat sa intre in alegeri anticipate in cadrul polului de centru-dreapta, potrivit unui proiect de structura federativa, alaturi de PD si PPCD, este dezirabila declansarea de alegeri anticipate". In caz contrar, "alegerile anticipate sunt evident contraproductive pentru PNL". "Este insa putin probabil sa reuseasca o asemenea incercare de a castiga timp pentru a se regrupa si a recupera deficitul strategic creat prin erorile trecutului cat timp celalalt partid din Alianta castiga tot mai mult teren si va dori alegeri anticipate in aceasta toamna."
Daca nu se va ajunge la acceptarea propunerilor sale, Valeriu Stoica spune ca se poate crea macar "o platforma interna" in PNL, care sa sprijine materializarea acestor propuneri.

Care va fi soarta PNL?

Prezent la dezbateri, sociologul Sebastian Lazaroiu a afirmat ca PNL este partidul in contul caruia se deconteaza principalele nerealizari ale guvernarii. De asemenea, PNL, ca principal partid de guvernare, va fi primul care va suporta costurile integrarii.

Vrea sau nu conducerea PNL fuziunea cu PD?

Prezent la dezbaterea de ieri, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, unul dintre sustinatorii lui Calin Popescu Tariceanu, s-a pronuntat impotriva aderarii la Partidul Popular European, in care liberalii nu s-ar regasi doctrinar. In plus, Olteanu a sutinut ca doar 14% din populatie are optiuni crestin-democrate si, practic, noua formatiune nu ar prea avea electorat. "Nu stiu de unde vine acest dramatism al negocierilor, de unde stiti ca electoratul ar prefera un partid popular unuia liberal?" Vicepresedintele PNL Mona Musca a afirmat ca fuziunea dintre PNL si PD este obligatorie si ca trebuie recuperat timpul pierdut.

Nemultumiri fata de conducerea partidului

"PNL este bolnavul dreptei romanesti, desi aparent vivace", crede deputatul liberal Crin Antonescu. El spune ca daca lucrurile vor evalua in acest fel "vom avea o dreapta romaneasca, formata din socialisti refuzati. Iar noi vom ramane un partid dedicat inundatiilor". La randul sau, fostul senator Radu F. Alexandru i-a criticat pe reprezentantii Guvernului prezenti la dezbatere, Bogdan Olteanu si Cristian David. "Nu au venit sa asculte, sa spuna macar "poate", au venit sa spuna nu. Acelasi lucru l-au spus la congresul din februarie. Azi repetau acelasi lucru fara a fi facut un bilant real al celor intamplate in ultimele sase luni." Radu F. Alexandru considera ca PNL risca sa devina, in caz de anticipate, partidul al doilea din coalitie iar in prezent "Alianta D.A. paraie din toate incheieturile".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.