Presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali din UDMR, senatorul Frunda Gyorgy, a declarat, sambata, la seminarul referitor la Legea privind statutul minoritatilor nationale organizat la Casa Bernady, ca Romania se afla, cu aceasta lege, "in fata unui examen international de toleranta. Frunda a spus ca experienta secolului XX a aratat ca este mai usor sa previi conflictele interetnice decat sa le rezolvi ulterior, informeaza Mediafax. "Ce vrem sa facem cu acest proiect de lege privind statutul minoritatilor se incadreaza in ideea descentralizarii administratiei", a spus,

la randul sau, presedintele UDMR, Marko Bela. "In 2005, nimeni nu contesta dreptul minoritatilor de a-si da cu parerea in probleme care le privesc. L-au avut si pana acum. Observ, insa, ca functioneaza in capul unora ideea unui sistem decizional centralist si centralizat. O astfel de conceptie are impact asupra procesului de descentralizare, care trebuie sa continue", a spus Marko.

Acesta a declarat ca s-a acceptat greu ideea ca si consiliile locale sau primariile sunt capabile sa decida in legatura cu soarta unor institutii, legat de administrare, ce clase se infiinteaza sau se desfiinteaza, eventual alaturi de inspectoratele scolare. Liderul UDMR a sustinut ca regreta atitudinea fostului presedinte al PSD, Adrian Nastase, care se impotriveste adoptarii Legii minoritatilor nationale.

"Imi pare rau ca in 2005 problema relatiilor interetnice si abordarea acestor probleme depinde de locul cuiva in Parlament. Daca un politician se afla pe bancile Opozitiei, imediat devine potrivnic unor solutii pe care le-ar fi acceptat cand era in Guvern", a declarat Marko Bela. El a afirmat ca fostul premier Adrian Nastase i-a trimis o scrisoare actualului sef al Exectivului, Calin Popescu Tariceanu, in care se pronunta impotriva Legii minoritatilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.