Reprezentantii opozitiei trec la actiuni de lupta impotriva puterii. Dupa ce au format guvernul din umbra rezolvand in paralele si problemele de organizare, pesedistii si-au ascutit rapid sabiile si au amenintat ca vor depune o motinune de cenzura, in cazul in care guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetele de legi privind justitia, proprietatea sau minoritatile nationale. Nici n-au dat bine semnalul de lupta, ca peperemistii au sarit si ei sa li se alature, nemultumiti de prevederile legilor respective. Conservatorii insa, care nu s-au sfiit sa le tina hangul pesedistilor in alte situatii, au ramas pe pozitii alaturi de ceilalti parteneri de coalitie, sa bareze atacul opozitiei razboinice.

Pesedistii ameninta ca vor depune o motiune de cenzura, in cazul in care guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetele de legi privind justitia, proprietatea sau minoritatile nationale. La actiunea de forta impotriva executivului, reprezentantilor PSD li se vor alatura si peperemistii, nemultumiti si ei de viziunea actualului guvern. Conservatorii lui Dan Voiculescu anunta ca se vor solidariza de data aceasta cu ceilalti parteneri de coalitie, chiar daca si-au mai permis in trecut sa calce pe becul executivului, din dorinta de a-si impune propriile idei.

Dupa ce si-au finalizat activitatile ce tin de bucataria interioara a partidului, de organizare si reasezare pe pozitii, ba chiar si de schimbare a culorii reprezentative, lasandu-i in suspans pe curiosi in privinta pastrarii naravului, pesedistii si-au ascutit sulitele si se pregatesc sa iasa la atac impotriva actualului guvern.

Prima miscare strategica de lupta a fost punerea pe picioare a unui guvern din umbra, dirijat de fostul premier Adrian Nastase, care sa-i monitorizeze pe actualii guvernanti. Initiativa va fi urmata de o alta actiune combativa, reprezentata de o motiune de cenzura pe care PSD o va depune in cazul in care guvernul isi asuma raspunderea pe pachetele de legi privind justitia, proprietatea sau minoritatile nationale. Imediat dupa reuniunea BPN de joi, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, declara ca pesedistii s-au pus de acord in privinta introducerii motiunii, in cazul in care executivul nu decide sa "discute serios, in dezbatere publica si parlamentara", continutul pachetelor de legi pe care le promoveaza. In cazul in care motiunea va avea sorti de izbanda in parlament, guvernul va fi demis, ceea ce va reprezenta, de fapt, semnalul pentru alegerile anticipate, de care pesedistii spun ca nu se tem.

PPRM merge pe mana PSD

Peperemistii au decis sa faca front comun cu pesedistii si sa colaboreze cu acestia pentru a introduce o singura motiune de cenzura, dat fiind ca ambele formatiuni nu agreeaza in aceeasi masura prevederile pachetelor de legi propuse de guvern. "Avem obiectii de fond in privinta acestor legi. Suntem impotriva politizarii justitiei, impotriva prevederilor prin care sunt ignorate cu dispret drepturile chiriasilor, dar si cele ale proprietarilor. Legile minoritatilor sunt tot o greseala, de sus pana jos", a comentat liderul deputatilor PPRM, Lucian Bolcas. Acesta a tinut sa sublinieze ca eventualul succes al motiunii in parlament nu este neaparat legat de ideea de alegeri anticipate: "Daca guvernul este demis, atunci presedintelui ii revine sarcina de a propune un alt prim-ministru, care sa vina cu alta formula, daca nici aceasta nu trece, atunci se organizeaza alegeri anticipate".

Conservatorii le taie elanul pesedistilor

"Opozitia trebuie sa faca si ea ceva sa se afirme! Dar motiunea, dupa parerea noastra, nu va trece!", a comentat senatorul conservator Gavrila Vasilescu, adaugand ca partidul pe care il reprezinta va da un categoric vot impotriva. "Sunt mici corectii de facut, dar important este sa nu se mai tergiverseze aceste probleme." Vasilescu a insistat ca este posibil ca si dintre initiatori sa fie unii care sa voteze impotriva motiunii, de teama ca lucrurile sa nu cunoasca o rasturnare dezavantajoasa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.