Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, considera ca 2009 a inceput "cu stangul" pentru magistrati, din cauza recentelor ordonante de urgenta ale Guvernului, prin care plata salariilor restante a fost amanata, iar ocuparea posturilor vacante suspendata.

"Se va ajunge ca judecatorii sa judece pana la limita biologica si, in acest caz, nu o sa putem fi acuzati ca judecam prost", a declarat , marti, pentru NewsIn, presedintele AMR. Mona Pivniceru a precizat ca in prezent exista 400 de posturi vacante, care nu vor putea fi ocupate din cauza Ordonantei de Urgenta 223/2008 care a intrat in vigoare in 2 ianuarie si care "blocheaza schema justitiei".

"Nu se poate sa dam societatii rebuturi juridice", a mai spus Mona Pivniceru, drept pentru care Consiliul Director al AMR se va reuni, saptamana viitoare, pentru a vedea ce este de facut.

"Prin OUG nr. 223/31 dec. 2008, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, inclusiv din sistemul judiciar, pana la data de 31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, postat, luni, pe site-ul institutiei.

Ministerul Justitiei a semnalat ca ordonanta de urgenta a guvernului afecteaza sistemul de probatiune, drept pentru care "Directia de Probatiune va intreprinde demersuri necesare pentru exceptarea de la prevederile OUG a acestui concurs, pentru a facilita finalizarea acestuia si a raspunde astfel nevoii institutionale de a gestiona deficitul de personal", potrivit unui comunicat postat pe site-ul MJ in data de 5 ianuarie.

Prim-ministrul Emil Boc a anuntat, pe 23 decembrie, ca Executivul a decis sa fie suspendata ocuparea a circa 145.000 de posturi din institutiile si autoritatile publice. Boc a precizat ca memorandumul aprobat de Guvern prevede ca pot fi scoase la concurs, "punctual", posturi din domeniul justitiei, de exemplu, unde exista un deficit de personal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.