Decizia luata de Executiv prin care primariile sunt obligate sa returneze sumele defalcate din TVA alocate in 2008 si ramase necheltuite pana la sfarsitul anului trecut ii nemultumeste pe unii edili, care deja stabilisera cum sa utilizeze acesti bani.

Ordonanta de Urgenta numarul 223, din 30 decembrie 2008, prevede ca retinerea sumelor din conturile primariilor sa se faca incepand cu data de 8 ianuarie. Pana atunci, nicio autoritate locala nu mai poate avea acces la bani. Ordonanta face parte din pachetul de masuri de reducere a unor cheltuieli bugetare, impuse de criza economica.

Primarul localitatii buzoiene Mihailesti a declarat corespondentului NewsIn ca a aflat, luni, din Monitorul Oficial, ca trebuie sa dea inapoi tot ce a ramas necheltuit din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata.

Astfel, din cei 400.000 de lei primiti in septembrie 2008 de la Guvern, pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital, primarul din Mihailesti a utilizat aproape jumatate din suma pentru demararea unor proiecte de infrastructura. I-au ramas aproape 250.000 de lei pe care i-a varsat, la finele anului, in fondul de rulment al primariei. Din acesti bani programase sa asfalteze in 2009 cateva ulite si sa construiasca in jurul unui lac casute de vara.

"Din jumatate din banii de la Guvern am facut proiecte de fezabilitate pentru asfaltarea a cinci kilometri de ulita, pentru introducerea de apa, canalizare si statie de epurare prin Programul National de Dezvoltare Rurala si am inceput construirea a zece casute de agrement pe marginea baltii de pescuit. Mi-au ramas 2 miliarde si jumatate de lei vechi in fondul de rulment si din acesti bani trebuia sa continui aceste proiecte. Acum o sa raman cu ele neterminate", a declarat Stan Stan, primarul din Mihailesti. El a adaugat ca se gandeste sa demisioneze daca nu este ajutat sa isi duca proiectele la capat.

Mai mult, a spus primarul, Consiliul Local se imprumuta din fondul de rulment pentru a acoperi plata salariilor angajatilor in primele luni ale anului, cand situatia financiara a judetului se afla inca pe masa de lucru a Consiliului Judetean.

"Nu cred ca o sa ne luam salariile pe ianuarie si chiar februarie, pentru ca in lunile astea colectarea taxelor locale este greoaie, fiind o localitate saraca si mica, iar de la Consiliul Judetean o sa primim mai tarziu banii, pentru ca bugetul o sa fie stabilit mai tarziu. Daca aveam bani in fondul de rulment, dadeam o hotarare de consiliu local si imprumutam bani de salarii”, a spus primarul din Mihailesti.

La Glodeanu Sarat, o comuna apropiata de Mihailesti, primarul a cheltuit cea mai mare parte din suma pana la sfarsitul anului trecut, iar cu cei 60.000 de lei care i-au ramas intentiona sa cumpere un utilaj.

"Eu am reusit sa cheltuiesc aproape toti banii dati de Guvern din TVA. Mai aveam vreo 600 de milioane de lei vechi, la care mai puneam noi din fondul de rulment si vroiam sa cumparam un buldoexcavator. Acum, ramane de vazut daca voi mai avea acei bani", a declarat corespondentului NewsIn Neculai Stoica, primarul din Glodeanu Sarat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.