Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu UE din perioada 2000-2004, va fi numit la conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene, conform unor surse din PSD. Deocamdata, el este pesedistul cel mai aproape de o functie de secretar de stat.

In mare, cei propusi de organizatiile PSD pentru a ocupa cele 27 de posturi de secretari de stat ce ar reveni partidului sunt fosti parlamentari si notorietati locale. Potrivit unor surse din partid, printre fostii parlamentari ce aspira la un loc in Executiv se numara Doru Laurian Badulescu, fost senator si sef al CJ Ilfov, sustinut in prezent pentru a deveni secretar de stat la Mediu, Octavian Stireanu, fost deputat, acum sustinut de organizatia de Arges pentru a deveni secretar de stat la Cultura, Mirela Adomnicai, fost deputat de Suceava, ce ar putea ocupa un loc de secretar la ministerul Turismului sau Vladimir Manastireanu, fost deputat de Tulcea, in carti pentru un post la ministerul pentru relatia cu Parlamentul, iar Razvan Bobeanu, fost deputat de Neamt, lider TSD, ar putea merge la Ministerul Tineretului si Sportului.

O alta categorie din care vor fi selectati viitorii secretari de stat sunt persoane cunoscute local, sustinute de organizatiile cu rezultate bune, unii care au mai ocupat aceste functii si in guvernul Nastase. De exemplu, Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, fost secretar de stat la Agricultura in timpul guvernarii PSD, are toate sansele de a se intoarce pe acest post in ministerul condus tot de Ilie Sarbu. Tot la agricultura este propus si Gheorghe Rosculet, si el fost deputat.

La Educatie sunt in carti Gerard Jitareanu, rector al Universitatii de Stiinte Agricole din Iasi, Augustin Mitu, propus de organizatia de Prahova, consilier local, Mihnea Costoiu, ce a mai lucrat in minister, sustinut de PSD Bucuresti, si Alexandru Stiuca, fost deputat.

La ministerul de Interne, unde PSD ar urma sa primeasca nu mai putin de patru posturi de secretar de stat, printre numele vehiculate se numara Nicu Moldovan, sustinut de Viorel Hrebenciuc. La comunicatii, organizatia de Buzau l-a propus pe Costel Topcean. La finante, organizatia Iasi il sustine pe Victorel Lupu, fostul sef al finantelor din judet, iar la ministerul pentru IMM ar putea fi propus Marin Gheorghe.

La Sanatate, secretarul de stat al PSD ar putea fi Nechita Aurel, fost deputat de Galati in legislatura trecuta. Cristian Iliescu, fost revolutionar, membru PSD Bucuresti, este propus la Secretariatul pentru revolutionari.

Din partea PC, Irinel Popescu, ar urma sa fie propus pentru functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar Codrut Seres pentru Agentia Romana de Investitii Straine.

Potrivit unor surse din partid, PSD urmeaza sa faca nominalizari pentru patru functii de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, doua functii de secretar de stat in Ministerul Agriculturii, trei in Ministerul Educatiei si tot trei la Ministerul Muncii. Social-democratii urmeaza sa faca cate o nominalizare la Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii, Ministerul pentru IMM si o nominalizare la ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

De asemenea, social-democratii vor nominaliza un secretar de stat la MAE, in conditiile in care, cel mai propbabil, restul de secretari de stat vor fi cel mai probabil tehnocrati si inca un secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE). La justitie, secretarii de stat vor fi probabil independenti. Nu este exclus, mai spun unii lideri PSD ca unii secretari de stat din diverse ministere sa fie pastrati in functii.

Pe langa cele 18 posturi de secretar de stat la ministerele conduse de reprezentanti ai PSD, social-democratii vor face cate o nominalizare la cele noua ministere conduse de democrat-liberali, adica la Finante, Economie, Transporturi, Dezvoltare, Cultura, Turism, Aparare, Tineret si Sport, Comunicatii.