Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni pentru NewsIn ca se lucreaza deja la ordonanta de urgenta prin care el, in calitate de presedinte al Senatului, va putea sa participe la sedintele CSAT si sa ocupe si functia de vicepresedinte al acestei institutii.

Geoana a dat de inteles in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Craiova ca, de saptamana viitoare, va face parte din CSAT. "Sper ca de saptamana viitoare, cand voi fi vicepresedinte in CSAT, vom putea discuta despre proiectele pentru care eu sunt zalog. Este vorba despre proiecte din Dolj, de infrastructura, sa ajut Oltenia nostra si intreaga tara. Vreau sa va spun ca participarea noastra la guvernare reprezinta garantia ca aceste proiecte vor fi sustinute si finalizate", a declarat liderul PSD, citat de corespondentul NewsIn.

Solicitat sa clarifice acest subiect, statutul sau in CSAT, Geoana a precizat pentru NewsIn: "Din cate stiu, se lucreaza deja la o ordonanta de urgenta, care sa modifice legea CSAT si nu cred ca va fi o problema adoptarea ei in Parlament". Intrebat daca nu este neconstitutionala emiterea unei OUG, si nu a unei legi organice, care sa modifice legea CSAT, Geoana a declarat ca, din cate stie, aceasta modificare este permisa si prin OUG, care sa fie apoi trecuta in Parlament.

Una din conditiile de negociere pentru formarea coalitiei PSD-PD-L a fost ca Mircea Geoana sa devina presedinte al Senatului si sa participe la sedintele CSAT, unde sa ocupe si functia de vicepresedinte. Pe 19 decembrie,Geoana a fost ales presedinte al Senatului.

Pe 16 decembrie, intr-o emisiune la TVR, Geoana sustinea ca le-a spus celor de la PD-L si presedintelui Basescu ca doreste modificarea legii CSAT astfel incat sa faca si el parte din aceasta institutie, in calitate de presedinte al Senatului, pentru a putea sa-si foloseasca influenta in interesul romanilor.

"Le-am spus in felul urmator: e pacat ca eu sa merg la Senat si sa nu-mi folosesc influenta, experienta si contactele din Romania si din strainatate in favoarea acestei tari. (...) Am gasit o formula interesanta in care presedintele Senatului va avea in CSAT (...) acolo voi merge ca vicepresedinte, omul doi in CSAT. Din aceasta functie din CSAT si din Senat, am sa ma bat pentru oamenii nostri si am sa fiu fidel angajamentelor de campanie", a adaugat el, spunand ca, din aceste functii, vrea sa-si onoreze promisiunile din campanie ca va lupta pentru oamenii simpli.

Potrivit Constitutiei, art 178, alin. 3, lit e,organizarea Guvernului si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii se reglementeaza prin lege organica. De asemenea, la art. 115, alin. 6 se mai arata ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea administrativa autonoma investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala.Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt presedintele Romaniei, care este si presedinte al CSAT, premierul, care este vicepresedinte al CSAT, ministrul apararii, ministrul administratiei si internelor, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul economiei si comertului, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.