Presedintele Traian Basescu a venit, sambata, la Guvern pentru a le transmite membrilor Executivului un mesaj de solidaritate in perspectiva masurilor "dure" si nepopulare pe care Guvernul va trebui sa le ia avand in vedere evolutia negativa a economiei datorata crizei internationale.
Presedintele Presedintele Traian Basescu s-a aflat, sambata, pentru aproximativ 25 de minute, la sediul Guvernului, participand la deschiderea sedintei informale a membrilor Executivului. Seful statului a raspuns invitatiei premierului Emil Boc de a participa la intalnirea pregatitoare pentru sedinta de Guvern de luni, cand se va discuta bugetul pe anul 2009.

"Rugamintea mea la primul-ministru a fost sa particip la o prima sedinta oficiala a Guvernului in luna ianuarie, cand va trebui sa va transfer cateva lucruri, ca eu - avand continuitate- le stiu bine, iar ca dumneavoastra ca sa nu mai pierdeti cateva luni sa le identificati", le-a spus Basescu ministrilor. Seful statului a spus ca invitatia premierului Boc la sedinta de sambata a fost o surpriza de care s-a bucurat si careia i-a dat curs pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu Guvernul.

"Stiu bine situatia dificila in care va incepeti activitatea si am perspectiva dificultatilor din anul viitor. Multe dintre angajamentele din programele dumneavoastra politice nu mai pot fi duse la indeplinire din cauza evolutiilor foarte rapide in directie negativa a economiei datorita crizei financiare si economice din spatiul Uniunii Europene", a spus seful statului, aratand ca Executivul va trebui sa ia masuri "foarte dure", inclusiv amanarea intrarii in vigoare a unor masuri pe care chiar membrii Guvernului le-au sustinut in Parlament iar el le-a promulgat. Seful statului nu a dat un exemplu concret, in aceasta situatie aflandu-se marirea salariilor profesorilor si a pensiilor pentru munca grea.

Presedintele a aratat ca este nevoie de solidaritate intre Presedintie si Guvern, dar si de solidaritate intre ministri, deoarece Executivul va avea de suportat critici extrem de severe din cauza diferentei dintre abordarile din campanie si masurile impuse de realitatea bugetului de stat. "Cred ca solidaritatea trebuie sa fie nu numai intre presedinte si Guvern, trebuie sa fie si intre dumneavoastra. Este nedrept ca doamna Andronescu, ministrul educatiei, sa-si asume toata dificultatea Legii salarizarii din invatamant sau domnul Sarbu, de la Ministerul Muncii, toate dificultatile lipsei de resurse", a spus Basescu.
Seful statului a tinut sa specifice faptul ca abordarile sale nu sunt in perspectiva alegerilor prezidentiale, ci au la origine dorinta ca tara sa fie gestionata corect in 2009.

De altfel, Basescu a subliniat faptul ca Presedintia va fi solidara cu deciziile Guvernului atata timp cat cunoaste mecanismele prin care acestea sunt luate.

"Din punctul de vedere al institutiei prezidentiale, va asigur, inca o data, ca atata timp cat stiu mecanismul, nu ma voi dezice de ele si nici nu ma voi aseza undeva pe Muntele Omu sau pe Crucea de la Caraiman sa spun: uite ce rau face Guvernul asta!", a explicat presedintele.

Presedintele a aratat ca masura luata de Guvern de a plafona salariile sefilor de agentii guvernamentale este incompleta, avand in vedere ca subordonatii acestora au ramas cu salarii de pana la sase ori mai mari decat superiorii lor, exprimandu-si totodata increderea ca in sedinta de luni Executivul va corecta aceasta decizie.

Seful statului a aratat ca actualul Guvern "are multe de reparat" din cauza competitiei incepute in a doua jumatate a anului 2007 intre Guvernul Tariceanu si Parlament. Basescu si-a exprimat convingerea ca Guvernul pe care l-a "binecuvantat" este cea mai buna solutie politica a momentului, o combinatie de experienta si tinerete care are foarte multe sanse, desi a fost criticat din toate partile. In final, seful statului le-a urat ministrilor sa fie coerenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.