Plafonarea salariilor sefilor de agentii si companii pana la 4.800 de lei pe luna. Taierea indemnizatiilor din CA-uri si suprimarea a 145 000 de posturi din administratie, acum vacante. Aceste prime masuri aduc un castig de un miliard de euro pentru economie.
Emil Boc a aratat in prima sa conferinta de presa ca premier al Romaniei ca vrea sa dea un semn populatiei ca demnitarii sunt primii care strang cureaua in perioada de criza.

“In acest sens am adoptat mai multe acte normative care sa dea un semnal de austeritate”, a precizat Boc, citat de Cotidianul.

Astfel, noul Cabinet a decis plafonarea salariilor sefilor de agentii guvernamentale, regii, societati comerciale, companii la care statul este actionar unic sau majoritar.

Boc a dat exemplul conducerii Hidroelectrica, unde salariul directorului este de 27.000 de lei, Romgaz - 28.000 de lei, Autoritatea Aeronautica Civila si Registrul Auto Roman - 20.000 de lei. In aceste institutii, conducerea va primi pe viitor o indemnizatie de 4.800 de lei net, lunar. La aceasta suma nu vor fi adaugate sporuri.

Premierul a mai anuntat ca au fost reduse si salariile pe care le primesc sefii regiilor si societatilor comerciale subordonate consiliilor locale si judetene. Astfel, sefii regiilor si societatilor comerciale aflate in subordinea consiliului judetean vor primi o indemnizatie similara cu cea a vicepresedintelui consiliului judetean, iar sefii celor din subordinea consiliilor locale - similara cu salariul viceprimarului.

In ceea ce priveste masurile similare luate de Guvernul Tariceanu, premierul a explicat ca actul normativ elaborat de fostul Guvern nu a avut niciun efect, pentru ca salariile sefilor de agentii nu au scazut in urma adoptarii ei.

"Ordonanta avea doua componente. O parte fixa si una mobila, iar cea mobila a fost amanata pana la 1 mai 2009. Practic, noi am eliminat orice parte flexibila, a fost o singura cifra la care ne raportam, cea (indemnizatia n.r.) de secretar de stat. De la data ordonantei domnului Tariceanu nu au scazut salariile sefilor de agentii. A fost practic nula ca eficienta", a spus Boc.

Membrii Consiliilor de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat vor primi in 2009 o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie (CA). Astfel, avand in vedere ca salariul unui director de companie de stat va fi de 4.800 de lei, un membru al consiliului de administratie va primi pe viitor 48 de lei. In prezent, indemnizatia membrului CA este de 20% din cea a directorului.

Prim-ministrul a anuntat ca Executivul a mai decis sa fie suspendata ocuparea a circa 145.000 de posturi din institutiile si autoritatile publice. Boc a precizat ca memorandumul aprobat marti de Guvern prevede ca pot fi scoase la concurs, "punctual", posturi din domeniul justitiei, de exemplu, unde exista un deficit de personal.

In plus, bugetele pe anul 2009, elaborate de ordonatorii principali de credit, trebuie sa prevada cheltuieli pentru servicii si bunuri cu 15% mai mici decat in bugetele pe anul 2008.

"Cuvantul de ordine al Guvernului este responsabilitatea. Primii care trebuie sa stranga cureaua sunt demnitarii. (...) Am inteles sa spunem stop acestor bugetari de lux", a declarat Boc. Premierul a spus ca sumele astfel economisite, evaluate la un miliard de euro, vor fi investite in infrastructura sau in cofinantarea proiectelor realizate cu fonduri europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.