Presedintele executiv al PSD Adrian Nastase si-a schimbat brusc, ieri, atitudinea fata de senatorul Ion Iliescu, somandu-l pe acesta sa-si defineasca relatia cu partidul. Nu cu putin timp in urma, Nastase parea sa fie un sustinator puternic al fostului sef de stat, mai ales ca a admis in permanenta ca partidul are nevoie de Ion Iliescu. Reactia fostului premier este insa determinata de plecarile tot mai multe din partid si in special de varianta privitoare la o eventuala rupere a lui Ion Iliescu de PSD. De altfel, Nastase a inceput deja sa-si ia masurile de precautie in cazul in care Iliescu va parasi PSD, un prim pas fiind desemnarea ex-ministrilor Cabinetului sau drept membri ai Guvernului din umbra.

Momentul adevarului

"Relatia domnului presedinte Iliescu cu partidul va trebui sa fie definita in primul rand de catre dansul si va trebui sa intelegem daca doreste ca aceasta relatie sa o construim impreuna. Eu cred ca exista disponibilitate. Sigur, este un moment mai special, dar este mai important pentru noi, ca partid, sa vedem cum putem sa ne manifestam ca un partid de opozitie puternic", a spus Adrian Nastase.

In opinia sa, dincolo de ceea ce a insemnat rezultatul Congresului din 21 aprilie a.c. si rezultatul alegerilor din 2004, PSD trebuie sa se manifeste in prezent ca un partid capabil sa raspunda la actiunile actualei guvernari. "Noile departamente ale PSD, care vor incepe sa functioneze de saptamana viitoare, vor avea doua misiuni principale, si anume sa pregateasca, pana la sfarsitul lunii iunie, o evaluare a rezultatelor guvernarii pe fiecare minister in parte si sa puna la punct un viitor program de guvernare", a completat Nastase.

Guvernul lui Nastase

De altfel, membrii Comitetului Executiv National au decis ca Guvernul din umbra sa fie, practic, fostul Cabinet Adrian Nastase. Ei i-au ales pe oamenii fostului premier sa faca parte din Executivul care viseaza sa inlocuiasca Guvernul Tariceanu.

Aceasta decizie a contrazis toate declaratiile presedintelui Mircea Geoana, care zile la rand a vorbit despre promovarea unor nume noi in Guvernul PSD. Ca si in trecut, Mihai Tanasescu se va ocupa de Finante, Ecaterina Andronescu de Educatie, Ioan Mircea Pascu de Aparare, Adrian Severin de Politica Externa. Totodata, de Industrie si Comert va raspunde Iulian Iancu, de Munca, Marian Sarbu si de Agricultura - Ovidiu Natea. De Integrare va raspunde Vasile Puscas, de Transporturi - Dan Nica, de Interne - Marian Saniuta, iar de strategii Guvernamentale - Alin Teodorescu. PSD a decis si desemnarea lui Sorin Oprescu ca sef al departamentului care va gestiona problemele de Sanatate, Vasile Dancu - al Culturii, Ion Neagu - al Justitiei si Rovana Plumb - al Mediului.

Cum era si normal, Adrian Nastase va fi coordonatorul Guvernului din umbra al PSD. Tot ieri au fost alesi si secretarii executivi care vor completa structura de conducere a PSD. Astfel, de Relatii Internationale, se va ocupa Victor Bostinaru, de Analiza Politica, Dan Mihalache. La Tineret si egalitate de sanse, secretar executiv va fi Ana Birchell. De problemele organizatorice se va ocupa Ciprian Holhos, de logistica si evenimente, Ioan Moraru, de formare politica, Vasile Soporan, de relatii cu societatea civila, Alexandru Sassu, iar de relatii cu partenerii sociali, Ioan Giurescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.