Traian Basescu le-a dat deja diplomatilor o sarcina pentru noul an - sa invete limbile regiunii caspice, zona cunoscuta pentru bogatele resurse energetice, care ar putea alimenta gazoductul Nabucco.

Traian Basescu, care a participat marti la preluarea functiei de catre noul ministru de externe Cristian Diaconescu, a facut o serie de urari diplomatilor adunati la ceremonie: "Va multumesc voua, tuturor celor care ati contribuit la indeplinirea obiectivelor de politica externa a Romaniei! Va urez 'La multi ani si sarbatori fericite' si imediat dupa 1 ianuarie ne vedem la munca de politica externa. Un singur amendament, va trebui sa invatam limbile care se vorbesc spre Marea Caspica", a spus presedintele, sugerand ca interesele energetice ale tarii, prin conducta Nabucco, vor trebui sa fie o prioritate a diplomatiei in anul care urmeaza, relateaza NewsIn.

"Vorbim foarte bine limbile europene, vorbim foarte bine engleza americana, dar va trebuie sa invatam foarte bine Azerbaidjanul, Turkmenistanul, Kazahstanul si toata zona de mare interes pentru Romania. Suntem la zona de contact, suntem cei care putem face servicii Uniunii din care facem parte, dar in acelasi timp si servicii majore Romaniei", a continuat seful statuluii.

Referirea presedintelui la zona caspica si la interesele UE nu este intamplatoare, el facand aluzie la gazoductul Nabucco, un proiect al UE sprijinit de SUA, destinat sa transporte gaz din regiunea Marii Caspice ocolind Rusia. Una dintre marile probleme ale gazoductului, lung de peste 3.300 de kilometri, a fost si este gasirea tarilor care sa-l alimenteze, iar printre cele mai probabile candidate se numara Azerbaidjanul si Turkmenistanul.

De altfel, fosul ministru de externe, Lazar Comanescu, a insistat pe timpul mandatului sau exact asupra acestor tari. Prima sa calatorie oficiala a avut ca destinatie Turkmenistanul, ca apoi, in noiembrie, sa efectueze un turneu diplomatic in Caucazul de Sud, Asia Centrala si Turcia. Cea mai importanta escala a fost insa la Baku, capitala Azerbaidjanului, unde a participat la un summit energetic la care liderii din regiune au discutat despre posibilitatea implementarii culoarelor energetice caspice spre Europa, in conditiile in care UE vrea sa isi reduca dependenta energetica fata de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.