Noua coalitie de guvernare de centru-stanga din Romania i-a cerut ministrului justitiei in exercitiu, Catalin Predoiu, sa ramana in post, fapt care se adauga ingrijorarii ca noul guvern s-ar putea sa nu reuseasca o revigorare ferma a eforturilor anticoruptie, comenteaza Reuters.
Coruptia endemica din noul stat membru al Uniunii Europene este o preocupare majora la Bruxelles dupa ce reformele judiciare s-au impotolit sub conducerea premierului in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu dupa aderarea tarii la UE in 2007, scrie Reuters. Observatorii politici au sperat ca alegerile din noiembrie vor spori eforturile de a combate abuzurile, in special in randul oficialilor de rang inalt. Insa nominalizarea lui Predoiu - care a intervenit dupa ce vineri au avut loc negocieri intense, in conditiile in care luni este programat votul de incredere in noul cabinet - subliniaza disensiunile care exista intre fostii rivali inveterati centrisi si de stanga in legatura cu modalitatea de a combate coruptia, spun observatorii.

Predoiu, in varsta de 40 de ani, si-a preluat functia in februarie, dupa ce predecesorul sau si-a dat demisia in contextul unor acuzatii de coruptie. Predoiu a fost criticat de grupurile pentru drepturi civice pentru decizia sa de a nu prelungi mandatul procurorului-sef anticoruptie Daniel Morar, reaminteste Reuters.

"Predoiu a fost o mare dezamagire", a declarat pentru Reuters Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana. "Ar fi trebuit sa-l numeasca pe Morar si ar fi trebuit sa organizeze consultari serioase pe marginea codurilor penale", a adaugat Stefan.

Daca noul cabinet de la Bucuresti va fi investit luni, asa cum este de asteptat, Predoiu va avea sarcina dificila de a trece prin Parlament o varianta care sa inlocuiasca actualul Cod Penal al Romaniei, care dateaza din anii '60, din timpul brutalei represiuni comuniste. El s-a straduit sa obtina aprobarea legislatiei in materie, in conditiile in care multi parlamentari au incercat sa slabeasca masurile anticoruptie, precizeaza Reuters.

Predoiu se confrunta, de asemenea, cu dificila sarcina de a asigura independenta sistemului judiciar din Romania, care a fost introdus in perioada efervescenta dinainte de aderarea la UE, dar care este amenintata, pentru ca multi politiceni lupta pentru a proteja practici corupte, explica Reuters.

"Ar trebui ia public apararea procurorilor si a sistemului justitiei. Cand la televiziune ai de-a face in continuu cu emisiuni in care politicienii ii acuza pe procurori, mi-ar placea sa-l vad pe Predoiu ca vine sa contracareze aceasta", a spus Stefan.

Ministrul a declarat ca este optimist ca va indeplini cerintele Bruxelles-ului si ca Romania va evita sanctiunile aplicate deja vecinei Bulgaria in acest an pentru abuzuri in folosirea fondurilor UE. Comisia Europeana va continua monitorizarea progreselor in 2009.

"Principalul obiectiv ca ministru al justitiei va fi ridicarea monitorizarii Romaniei de catre Bruxelles", a spus Predoiu la audierile parlamentare de sambata. Dar observatorii politici spun ca s-ar putea confrunta cu piedici in interiorul coalitiei, mai ales din partea politicienilor din PSD, afectati de scandaluri de coruptie, conchide agentia Reuters al carei articol este preluat in editia online a revistei economice Forbes sau pe site-ul postului de radio Europa Libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.