UDMR nu a votat noul Guvern deoarece in programul de guvernare nu se regaseste si problema minoritatilor din Romania, a declarat luni Marko Bela, liderul formatiunii, care a precizat ca nu indepartarea Uniunii de la guvernare ar motiva votul impotriva.

"Noi am putea vota un Guvern din care lipseste UMDR, dar nu putem vota un program din care lipseste problema minoritatilor, deci vom vota impotriva", a declarat luni presedintele UDMR, Marko Bela, transmite NewsIn.

Presedintele UDMR a sustinut ca a facut un "efort deosebit" pentru a se convinge ca programul de guvernare este acceptabil si pentru UDMR, precizand ca a regasit in acest program si unele prioritati ale UDMR, cum ar fi descentralizarea si dezvoltarea infrastructurii, insa exista o "omisiune clara extrem de ingrijoratoare", si anume problema minoritatilor. "Am descoperit cu satisfactie ca unele din prioritatile noastre, de exemplu descentralizarea sau dezvoltarea infrastructurala, se regasesc si in acest program, dar exista o omisiune clara, extrem de ingrijoratoare si anume problema minioritatilor. Se pare ca am avut dreptate. Daca acest program va fi ghidul atunci acest Guvern nu va fi preocupat de problema minoritatilor", a precizat Marko Bela.

Solutia propusa de Marko Bela in incercarea de a rezolva problemele minoritatilor este un pact interetnic, la care a invitat sa ia parte toate partidele care "sunt dispuse sa cuprinda intr-o astfel de intelegere toate solutiile necesare pastrarii si dezvoltarii identitatii nationale a minoritatilor".

Marko Bela a ironizat problematica primirii UDMR in coalitia guvernamentala, prezentand-o ca pe un basm in care Fat-Frumos era coalitia PSD-PD-L, iar balaurul - UDMR. "In mass-media s-a creat impresia ca marea dilema a perioadei actuale este daca acest Fat-Frumos cu aceste 70% de procente, PD-L-PSD, va reusi sa invinga balaurul cu 7% procente, UDMR. In acele zile va spun sincer, eu insumi am avut un sentiment de jena. Parafrazandu-l pe marele predecesor al unor politiceni de astazi: Daca voi nu ma vreti, eu de ce sa va vreau", a spus Marko Bela.

Marko Bela a precizat ca aceasta dilema a primirii sau neprimirii UDMR-ului in coalitia de guvernare a dus la amanare unor dezbateri privind continutul viitorului program de guvernare si problema compatibilitatilor celor doua formatiuni politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.