Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare in care solicita prelungirea de catre forul legislativ a prezentei militarilor romani in Irak pentru anul 2009, dar cererea nu a fost inca aprobata.

Scrisoarea sefului statului este discutata in sedinta Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului de luni.

Basescu cere Parlamentului sa aprobe mentinerea efectivelor pe teatrul de operatiuni din Irak de-a lungul anului 2009, precizand ca existe o solicitare in acest sens din partea guvernului irakian, autoritatile de la Bagdad exprimandu-si oficial dorinta de a fi asistate in continuare de catre trupele romane, transmite corespondentul NewsIn.

"Solicit incuviintarea Parlamentului pentru continuarea mentinerii fortelor armate pe teatrul de operatii din Irak in anul 2009. Tipurile de operatiuni si activitati care vor fi indeplinite de fortele Romaniei in Irak, precum si statutul acestora vor fi stabilite de comun acord cu guvernul Republicii Irak", se arata in scrisoarea presedintelui. Numarul militarilor aflati actualemente in Irak se ridica la 515, dintre care 400 sunt grupati intr-un batalion de infanterie, iar restul sunt personal de stat-major si de informatii militare.

Presedintele Basescu precizeaza in scrisoare ca subiectul a fost discutat la ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, membrii CSAT avizand favorabil solicitarea partii irakiene. Fondurile necesare pentru mentinerea prezentei militare a Romaniei in Irak vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apararii Nationale din anul 2009. De asemenea, Parlamentului i se aduce la cunostinta si mentinerea soldatilor romani pe teatrul de operatiuni din Afghanistan si din Balcani.

"Romania, ca urmare a angajamentelor asumate, va continua si in anul 2009 sa participe cu forte la misiuni in afara teatrului national in teatrele de operatiuni din Balcani si Afghanistan, la actiuni sub mandatul ONU, UE si al OSCE", anunta Ba(sescu. Efectivele dislocate in aceste zone se ridica( la 1552 de militari.

Desi scrisoarea presedintelui a figurat pe ordinea de zi a sedintei Birourilor Permanente reunite, ea nu a fost discutata deoarece nu a fost insotita de raportul Comisiilor de politica externa. Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ca se asteapta raportul comisiilor care va mai intarzia deoarece acestea de-abia s-au constituit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.