Comisia Europeana nu a intervenit in niciun fel in procesul de numire a ministrului Catalin Predoiu pentru un nou mandat la Justitie, a declarat purtatorul de cuvant al CE Mark Gray.
"Numirea ministrilor in guvernul Romaniei este o chestiune strict de ordin intern. Comisia Europeana nu a comentat sau intervenit in niciun moment in cursul procedurii", a spus Gray, potrivit NewsIn.

Ministrul Predoiu a declarat sambata ca "se pare ca o serie de semnale dinspre Bruxelles asteptau o anumita continuitate la conducerea Ministerului Justitiei." Potrivit acestuia, adoptarea Codurilor in Parlament si ridicarea monitorizarii sunt singurele motive care l-au determinat sa accepte propunerea de a fi in continuare ministru. "Cel mai important lucru este ridicarea monitorizarii", a sustinut Predoiu, care a precizat ca a primit semnale destul de puternice de la Bruxelles ca se doreste continuitate la ceea ce s-a realizat pana acum in Romania in domeniul justitiei.

Referitor la prelungirea cu inca 90 de zile a mandatului lui Daniel Morar la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, Gray a spus ca "CE a spus de la bun inceput ca nu va face niciun comentariu pana ce nu se finalizeaza procedura (de numire - n.r.)".

Procurorul general Laura Codruta Kovesi le-a prelungit saptamana trecuta mandatele lui Daniel Morar si ale procurorilor Doru Tulus si Carmen Galca, dupa ce acestea mai fusesera prelungite temporar in august si noiembrie, pana la finalizarea procedurii de numire.

Intre timp, propunerea lui Catalin Predoiu de numire a Monicai Serbanescu in functia de sef al DNA a fost respinsa de seful statului.

Intrebat la audierile din comisia juridica pe cine va numi in fruntea DNA, Predoiu a raspuns ca va evalua situatia, asteptand raportul CE din februarie.

"N-as vrea sa antamez nicio solutie in acest moment", a subliniat el.

In ce priveste modificarea procedurii de numire si revocare a procurorilor, ministrul a mentionat ca nu este exclusa trecerea ei de la ministrul justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii, daca se constata imbunatatiri ale situatiei la CSM, dar a asigurat ca va avea un contact permament cu partidele pe acest subiect, precum si cu forurile europene.

Mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor-sefi este mentionata explicit in obiectivele de referinta (benchmarks) asumate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare stabilit de Comisia Europeana.

Urmatorul raport al Comisiei Europene va fi publicat in luna februarie si va fi unul interimar, de dimensiuni mai reduse decat cel anual din luna iulie.

Expertii CE care redacteaza rapoartele tehnice ce stau la baza raportului final s-au aflat la Bucuresti la inceputul lunii decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.