Fostul senator PSD Ion Solcanu a declarat, duminica, cu ocazia bilantului activitatii de senator din ultimii 18 ani, ca PSD nu are momentan un candidat credibil pentru presedintie si a subliniat ca social-democratii au negociat "in genunchi" formarea noului Guvern.

Fostul senator de Iasi a mai spus ca nu este exclus un exod de parlamentari PSD la PD-L, avand in vedere ca democrat-liberalii au nevoie de inca 20 de alesi pentru a guverna alaturi de UDMR, relateaza NewsIn.

"PSD a negociat in genunchi formarea Guvernului, fiind iarasi la remorca altei formatiuni politice. In timp ce PD-L are ministerele-cheie, cele economice, PSD are portofolii cu mare expunere sociala, lucru ce va face ca social-democratii sa plateasca costurile crizei. PD-L va atrage din membrii nostri, avand in vedere ca parlamentarii au o mare marja de manevra intrucat au fost alesi uninominal. Acum, PSD nu are candidat credibil pentru presedintie, nu intamplator PSD a fost agatat la guvernare", a spus Ion Solcanu, in conferinta de presa.

In opinia lui Solcanu, cea mai buna solutie pentru PSD ar fi fost Opozitia, precizand, in acelasi timp, ca intrarea la guvernare s-a realizat la presiunea unor sefi de filiale. Fostul vicepresedinte al PSD a vorbit si despre nevoia unei "stangi politice autentice si moderne" in Romania si nu a exclus ca aceasta sa ia fiinta din interiorul PSD, avand in vedere numarul mare de nemultumiti dupa formarea Guvernului PSD+PC-PD-L.

"Un motiv pentru care PSD a intrat la guvernare este ca Mircea Geoana sa-si pastreze functia de presedinte. La urmatorul Congres va conta insa foarte mult pentru domnul Geoana atragerea lui Miron Mitrea, in conditiile in care Adrian Nastase nu a fost niciodata prietenul lui (a lui Geoana, n.r.). Cei doi (Mitrea si Nastase, n.r.) ar putea forma o stanga autentica, insa nu e de preferat", a subliniat fostul senator.

Ion Solcanu, care a fost si presedinte al PSD Iasi, a criticat in termeni duri organizatia ieseana din care a facut parte, cerandu-si scuze in fata membrilor PSD pentru ca l-a recomandat, in urma cu doi ani, pe Gheorghe Nichita in functia de sef al filialei judetene.

"PSD a pierdut rusinos batalia electorala in municipiul Iasi, are doar un mandat din sapte posibile si acela de deputat. Prin aceste rezultate, organizatia a fost umilita. Cauzele acestei jalnice situatii trebuie identificate, iar conducerea este direct raspunzatoare. PSD Iasi este intr-un evident declin si tin sa-mi cer scuze pentru ca l-am recomandat si sustinut pe actualul sef, care este preocupat doar de imaginea proprie", a mentionat Solcanu.

Presedintele PSD Iasi Gheorghe Nichita nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.
Ion Solcanu si-a facut, duminica, bilantul activitatii de 18 ani din Senatul Romaniei, el fiind cel mai longeviv parlamentar de Iasi (mai 1990 - decembrie 2008) si unul din fondatorii Frontului Salvarii Nationale (FSN).

Un apropiat al lui Ion Iliescu, Solcanu a ocupat in ultimii 18 ani o serie de functii in conducerea centrala a partidului si a fost si lider al PSD Iasi timp de 16 ani (1990 - 2006). In vara anului 2008, Ion Solcanu a demisionat din PSD acuzand "atitudinea dictatoriala" a presedintelui Gheorghe Nichita.

La conferinta de duminica, Solcanu nu a exclus revenirea in PSD, dar a admis ca nu a luat inca o decizie in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.