PNL a votat pe linie impotriva ministrilor propusi de coalitia PDL-PSD, iar UDMR a tinut cont, cum a fost cazul ministrului de la Justitie, Catalin Predoiu, de faptul ca acesta le-a fost coleg de Cabinet celor de la Uniune. Astfel, daca se ia in calcul covarsitoarea majoritate pe care o formeaza cele doua partide care alcatuiesc coalitia guvernamentala, la votul de luni nu se intrevede vreo emotie.

Ministrii propusi de Emil Boc au trecut formal prin votul comisiilor, care, la randu-i are tot un caracter formal. Practic, si daca ar fi existat vreo respingere in comisie, asta nu insemna ca ministrul nominalizat nu ar fi avut acces la testul plenului Parlamentului - votul de luni, comenteaza NewsIn.

Audierile au fost formale si pentru ca inafara de liberali, care s-au manifestat ca partid de opozitie, niciunul dintre ministri nu a avut parte de intrebari care sa iasa din nota complezentei. Practic, fiecare democrat-liberal sau social-democrat a reluat ideile din programul de guvernare depus deja la Parlament, iar colegii lor de partide care sunt parlamentari au pus intrebari de detaliu.

Elena Udrea este cea care a simtit nevoia sa enumere formele de relief ale Romaniei ca principale puncte de atractie turistica, la randul sau Cristian Diaconescu si-a felicitat colegii parlamentari pentru competenta intr-ale politicii externe, asa cum si ei l-au gratulat, tot pentru competenta, pe parlamentarul aflat la al doilea mandat senatorial.

Vasile Blaga si Radu Berceanu au exersat tonul dezinvolt, potrivit NewsIn, marcand revenirea lor la guvernare, astfel ca nominalizatul la Ministerul Transporturilor a promis doar cu putin peste 50 de km construiti la autostrada Bechtel si a pronuntat o suma colosala pentru autostrazi pana in 2012 (22 mld euro).

Gabriel Oprea a reamintit de tonul militaros (e general cu trei stele in rastimpul petrecut in opozitie) si a promis descentralizare, vorbind de banii putini pentru intretinerea spitalelor si a scolilor. Omul s-a pus bine si cu Parlamentul, caruia i-a promis ca, de va avea contracte importante de semnat, va intreba mai intai Parlamentul.

Si Mihai Stanisoara a avut un ton militaros, dar nu a promis nimic - a spus ca nu se poate pronunta dinainte care dintre tipurile de avioane multirol este cel mai potrivit pentru Armata romana si a spus ca am putea sa mai ramanem in Irak....cat este nevoie. Catalin Predoiu este ministrul care a avut parte de ostilitate si sarcasm, venit din partea colegilor sai de la PNL, care inainte de a-l audia tocmai se gandeau cum sa-l dea afara din partid, dupa ce s-a autosuspendat.

Predoiu nu a transat - cel putin din raspunsurile la intrebari - nici natura mandatului lui Daniel Morar, nu a fost clar nici pana la ce nivel va lupta impotriva coruptiei, dar i-a asigurat pe cei care au intrat in Parlament ca are ca prioritati redesenarea sistemului judiciar si ridicarea monitorizarii UE.

Theodor Paleologu a vorbit despre bunele proiecte ale predecesorilor sai de la PNL si a spus ca ar dori un oras cultural national, dupa modelul celui european. Ecaterina Andronescu a fost cea care le-a taiat din elan colegilor sai profesori, anuntandu-i ca este exagerata marirea de salarii cu 50%, desi in opozitie spunea ca sunt bani suficienti, iar dascalii merita cu prisosinta marirea.


REALITATEA.NET - Toți miniștrii cabinetului Boc au fost validați astăzi de către comisiile parlamentare de specialitate