Roberta Anastase a devenit la finele saptamanii trecute prima femeie presedinta a Camerei Deputatilor, dupa ce PSD a respectat intelegerea cu PDL si i-a acordat sprijinul, reprezentanta PD-L avand sustinerea a 218 deputati.

Roberta Anastase este nu doar prima femeie intr-o astfel de pozitie in stat, dar si cea mai tanara persoana la sefia Camerei - are 32 de ani, pe cand Bogdan Olteanu, predecesorul sau, avea, la momentul numirii in fruntea deputatilor, 33 de ani, arata NewsIn.

In cursa pentru aceeasi functie, Ludovic Orban, reprezentantul PNL, a obtinut 69 voturi, iar Laszlo Borbely a beneficiat de 26 voturi.

'Prioritatea mea va fi sa redau increderea romanilor in Parlament'

In cadrul primului sau discurs in plen, Roberta Anastase a subliniat ca romanii trebuie sa-si recapete increderea in Legislativ si ca ar trebui sa aiba posibilitatea de a revoca parlamentarii cand acestia isi incalca promisiunile.

"Imi doresc ca romanii sa-si recapete increderea in Parlament. Va fi un efort colectiv si sper ca impreuna sa il ducem la capat. Prioritatea mea va fi sa redau increderea romanilor in Parlament. Votul uninominal a reprezentat o prima etapa in reformarea clasei politice, dar avem de facut mult mai multe pentru a redobandi increderea romanilor", a sustinut Roberta Anastase, de la prezidiul Camerei Deputatilor.

Democrat-liberala a spus ca romanii ar trebui sa aiba posibilitatea de a revoca parlamentarii cand acestia isi incalca promisiunile si ca cetatenii trebuie sa stie permanent care este activitatea alesilor. "Numai prin transparenta putem reda romanilor increderea in Parlament", a aratat Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor le-a spus colegilor deputati ca unul dintre motivele pentru care romanii nu au incredere in Parlament este legat de privilegiile de care se bucura acestia, iar una dintre prioritatile sale va fi ca alesii "sa nu fie mai presus de legi".

Anastase a spus ca alegerea ei in fruntea Camerei Deputatilor reprezinta o alegere importanta pentru reprezentarea egala a sexelor si ca experienta pe care a dobandit-o ca europarlamentar o va ajuta mult in functia pe care, de vineri, o va ocupa in Parlamentul national. De asemenea, Roberta Anastase a aratat ca, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Parlamentul national a dobandit si el puteri sporite.

Imediat dupa rostirea discursului de dupa alegerea ei in functie, Roberta Anastase si-a preluat rolul de presedinte al Camerei Deputatilor, conducand sedinta in care se voteaza componenta Biroului Permanent in ceea ce priveste vicepresedintii, secretarii si chestorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.