Opiniile privind nominalizarea lui Theodor Paleologu pentru sefia Ministerului Culturii se impart intre optimismul scriitorului Mircea Cartarescu, rezervele lui Ion Caramitru si Mircea Diaconu si indiferenta lui Florin Calinescu, potrivit unui sondaj realizat de NewsIn.

Scriitorul Mircea Cartarescu vede cu ochi buni iminenta instalare a lui Theodor Paleologu in functia de ministru al Culturii. "Au fost doi candidati pentru aceasta functie: Sever Voinescu si Theodor Paleologu, amandoi fiind optiuni pozitive, oricare dintre ei putand fi un bun ministru al culturii. Faptul ca domnul Paleologu a fost ales tine de jocul politic, dar el este un intelectual rasat si am cele mai bune sentimente in ceea ce priveste alegerea sa in aceasta functie".

Directorii de teatru sunt ceva mai rezervati, asta si pentru ca institutiile pe care le conduc sunt subordonate administrativ autoritatilor locale. Directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), Ion Caramitru, apreciaza CV-ul lui Paleologu Jr., insa nu se poate pronunta, deocamdata, in privinta sanselor acestuia de a face fata in noua functie.

"Il cunosc pe Theodor Paleologu. Face parte dintr-o familie de intelectuali. Il stiu si pe tatal sau. Theodor Paleologu este un om de litere si are experienta in Externe. Pentru functia de ministru iti trebuie, insa, piele groasa si muschii tari. In ceea ce priveste TNB, au fost aprobate, inca din timpul fostei guvernari, lucrarile pentru restaurare. Deja au fost facute studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Urmeaza sa se tina o licitatie si sa inceapa lucrarile incepand cu anul care vine. De vreme ce au fost cheltuiti deja multi bani ar fi anormal ca acest proiect sa fie oprit", a declarat Caramitru.

Directorul Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, nu poate face, deocamdata, pronosticuri ferme. "De la unul din numele lui ma astept la foarte multe; de la celalalt nu stiu, deocamdata, la ce sa ma astept", a afirmat Diaconu. Seful de la Nottara, Florin Calinescu, se declara indiferent la acest capitol. "Nu ma intereseaza cine e ministru; teatrul pe care il conduc apartine de primarie. Am schimbat pana acum patru ministri, iar asta nu m-a afectat in niciun fel", a fost raspunsul lui Calinescu.

Actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, apreciaza, la randul sau, biografia lui Paleologu, insa, in acelasi timp, avertizeaza ca functia pentru care acesta a fost nominalizat este una dificila, care cere capacitate administrativa. "Il stiu de multa vreme pe Theodor Paleologu. Face parte dintr-o familie respectabila de intelectuali. Ii cunosc si cariera remarcabila de diplomat. Are deschidere si flexibilitate culturala si sper sa faca fata exigentelor administrative ale domeniului, pentru ca, in Cultura, dincolo de formatia si anvergura culturala, pentru acest post trebuie sa ai si multa capacitate administrativa. Consider ca este un portofoliu dificil, pentru ca ai de-a face cu oameni de cultura, personalitati puternice, uneori exacerbate; e un domeniu in care oricat de multi bani ai aduce, se dovedeste ca sunt insuficienti si, din acest punct de vedere, vor fi multi nemultumiti".

Theodor Paleologu a fost validat, joi, de Biroul National Permanent al PDL pentru a ocupa functia de ministru al Culturii in viitorul cabinet Boc.

Nascut in 1973, Theodor Paleologu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si Filosofie de la Sorbona si al Ecole Normale Superieure din Paris. Detine un doctorat in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales si la Universitatea din Munchen. Intre 2005 si 2008, a fost ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda. La numirea sa, in septembrie 2005, ca diplomat in Regatul Danemarcei si Islanda, a devenit, la 32 de ani, cel mai tanar ambasador al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.