Noul Executiv isi propune prin "Programul de guvernare 2008-2012" reabilitarea relatiilor cu Rusia in acelasi timp cu recuperarea Tezaurului si a arhivelor statului roman, sechestrate de 90 de ani la Moscova.
Potrivit documentului, printre liniile directoare ale politicii externe a Romaniei un loc important il ocupa recuperarea tezaurului si a arhivelor evacuate in Primul Razboi Mondial in Rusia tarista si sechestrate de regimul bolsevic in 1918, prin incalcarea flagranta a conventiilor internationale si bilaterale. Autoritatile de la Bucuresti, confruntate cu amenintarea ocupatiei straine, au fost nevoite sa evacueze in Rusia tablouri de Rembrandt si Breugel, manus­crise unice, arhive publice si private, cu mult mai pretioase decat aurul din lazi. Prin Hotararea de Guvern numarul 880 din 3 iunie 2004 a fost infiintata "Comi­sia romano-rusa pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei, depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.