1: prima optiune in alegerea unui minister o are PSD; 2: a doua optiune, pentru o pereche de ministere, revine PDL; 2: urmatoarea pereche de portofolii este aleasa de PSD si, tot asa, din doi in doi, pana la 19.

Liderii PSD Si cei ai PDL au reusit ieri, dupa inca o runda de negocieri, sa bata in cuie lista ministerelor viitorului guvern. Nu si cum vor fi impartite acestea si nici nominalizarile.

S-a ajuns la concluzia ca impartirea portofoliului sa se faca sub forma unei "extrageri“ a unor pachete de cate doua ministere, alese pe rand, dupa ordinea importantei. PDL va detine functia de premier, iar PSD pe cea de vicepremier. PSD va alege primul minister, apoi PDL doua ministere, apoi PSD doua ministere. Si tot asa pana la epuizarea portofoliilor.

Acestea au fost cuplate deja.

Astfel, cine ia Educatia va lua si Sanatatea. Multe dintre ministerele importante sunt insa date la pachet cu altele mai putin interesante. Fireste, conteaza cel mai mult fondurile pe care le vor avea la dispozitie aceste ministere. De aici si calculele infinite pe care si le fac echipele de negociere ale celor doua partide. Imparteala finala se va face astazi, sustin surse din ambele partide. Oricum, numarul ministerelor a fost in cele din urma batut ieri in cuie.

Vor fi 18 ministere, plus un portofoliu pentru ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. In ultimul moment s-a renuntat la Afacerile Europene din cauza conflictelor interne din PSD intre Titus Corlatean si Cristian Diaconescu. Corlatean este favoritul lui Mircea Geoana pentru portofoliul Externelor, insa acelasi post este vizat de Cristian Diaconescu, acesta incercand sa-l impinga pe Corlatean pe postul de la Afacerile Europene.

Ieri insa, inainte de negocierile dintre PSD si PDL, Corlatean a solicitat o intrevedere cu Geoana, caruia i-a cerut sa-i spuna clar daca il va numi la MAE.

"Nu ma intereseaza altceva decat Externe, nu voi merge la Afaceri Europene, unde incearca Cristi sa ma impinga“, i-ar fi spus Corlatean presedintelui PSD.

"Sigur, ramane cum am stabilit“, i-a raspuns acesta, dupa care a cerut la intalnirea cu PDL sa se taie de pe lista ministerelor Afacerile Europene.

O lista nominala de ministri pentru Cabinetul Boc nu exista inca aseara, la ora 18.00, dupa sedinta liderilor coalitiei de guvernare. Nici macar nu se facuse impartirea ministerelor intre cele doua partide - desi se stia, in mare, care ce portofoliu va lua - deoarece liderii PSD, care aveau dreptul sa aleaga primii primul minister din cele puse pe masa negocierilor, nu puteau sa se decida.

Cu o noapte inainte, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Nica si Liviu Dragnea au stat la Marriott pana in zori, incercand sa-si dea seama ce minister ar trebui sa ia PSD din prima, astfel incat sa nu iasa in pierdere. Pe la 3.00 dimineata au plecat acasa indecisi intre Administratie si Interne si Transporturi, doua ministere extrem de banoase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.