Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, ar putea fi propus de Alianta PSD+PC pentru functia de vicepresedinte al Senatului, au declarat pentru NewsIn surse social-democrate.

Potrivit surselor citate, propunerea ca Voiculescu sa ocupe aceasta functie ar fi o masura a oamenilor din jurul lui Mircea Geoana care doresc sa-i contracareze ambitiile lui Miron Mitrea de a ocupa aceasta functie. Miron Mitrea, care nu va prinde niciun post guvernamental din cauza problemelor in justitie pe care le are, este insa nehotarat in a candida pentru functia de vicepresedinte sau pentru cea de lider al senatorilor pesedisti. Chiar si in cazul in care Mitrea abandoneaza cursa pentru vicepresedintia Senatului, o parte din liderii PSD pregatesc un alt candidat pentru functia de lider al senatorilor. Mitrea e interesat de acest post pentru a-si spori influenta in partid si a-i contrabalansa, la randul lui, puterea lui Geoana, mai spun surse din partid.

"Practic, Mitrea vrea sa faca ce-i facea Ion Iliescu lui Geoana, cand Iliescu era lider de grup", mai spun sursele citate. Miercuri sau joi va avea loc o sedinta a grupului PSD, unde ar trebui alesi liderul, viceliderii si secretarul si definitivate propunerile pentru posturile din Biroul Permanent.

Sunt insa si unii senatori care nu agreeaza ideea ca PSD sa-l propuna pe Dan Voiculescu la vicepresedintia Senatului. Cei de la PC sustin ca Geoana le-ar fi promis lui Dan Voiculescu si Danielei Popa ca le da functiile de vicepresedinti la fiecare Camera a Parlamentului drept compensatie pentru neacceptarea PC in Guvern. Acum, sursele spun ca Geoana ar fi fortat de unii pesedisti sa le ofere celor doi lideri conservatori functii inferioare in Birorile Permanente. Daniela Popa a fost deja desemnata ca vicepresedinte al Camerei de catre grupul PSD, alaturi de Adrian Nastase.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, o exceptie invocata de avocatii lui Dan Voiculescu in procesul in care se judeca cu CNSAS, exceptie care se refera la articolul 34 din ordonanta de functionare a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. Potrivit articolului 34, "cauzele aflate pe rolul instantelor civile la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se trimit instantelor de contencios administrativ competente. Acestea, la primul termen de judecata, verifica daca partile staruie in continuarea judecatii, iar in caz afirmativ, continua judecata potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, examinand cauza sub toate aspectele si apreciind care acte si lucrari efectuate raman valabile".

Tribunalul Bucuresti admisese pe 18 septembrie cererea lui Dan Voiculescu de a trimite dosarul la CCR, desi considera ca articolul 34 din ordonanta CNSAS nu incalca unele articole din Constitutie, asa cum a acuzat avocatul liderului PC. Aparatorii liderului PC contestau faptul ca noul proces cu CNSAS are la baza vechile probe din dosar si cereau ca tot cazul sa fie reanalizat din perspectiva noii legi. Cu alte cuvinte, toate actele din dosarul CNSAS, inclusiv audierile, ar trebui reluate, in viziunea acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.