Retragerea surpriza a lui Theodor Stolojan si desemnarea lui Emil Boc pentru postul de premier au avut ca efect reluarea negocierilor intre PSD si PD-L, cu impunerea unor noi conditii de catre social-democrati.
PSD intentioneaza sa reia toate negocierile cu PDL pentru formarea unei majoritati de guvernare.

Vicepresedintele PSD Ion Stan a declarat pentru Cotidianul, la finalul sedintei ad-hoc a conducerii partidului, ca PSD va cere reluarea negocierilor in noul context "al crizei politice". "Noi vom relua discutiile la ora 16.00, in noul context al crizei politice. Am pornit de la un guvern economic, mandatat sa faca fata crizei economice, la unul eminamente politic. Trebuie sa reluam discutiile si pe programul de guvernare, si pe structura viitorului guvern. Discutam acum in alte conditii".

PSD-istii au avut trei sedinte separate. Intai cu PDL, apoi intre ei si iar cu PDL. Concluzia a fost ca cele doua partide vor merge impreuna, insa PSD ridica acum pretentii mai mari si vrea sa renegocieze impartirea functiilor.

Lideri ai PSD considera ca, din moment ce Stolojan nu mai este premier, trebuie renegociata impartirea functiilor si PSD ar trebui sa obtina mai mult in conditiile actuale.

Altii erau de parere ca partidul nu trebuie sa ramana la remorca presedintelui Basescu si s-au declarat jigniti de nominalizarea lui Emil Boc. S-a discutat si despre ruperea protocolului cu PDL, insa chestiunea a fost expediata repede.

La sfarsitul discutiilor, Mircea Geoana a declarat ca intelegerea se mentine pentru ca "suntem in interiorul unui parteneriat".

Basescu: 'Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L'

Motivul retragerii lui Stolojan, nemultumirea de alianta cu PSD

Echipele de negociere ale PSD si PDL s-au reunit la Senat pentru o noua runda de discutii. Discutiile au fost intrerupte pentru ca Geoana si Boc sa anunte ca cele doua partide merg in continuare impreuna si ca noul Guvern va fi investit pe 22 decembrie, informeaza Adevarul.

La randul sau, senatorul PSD Miron Mitrea, fost sef de campanie electorala, a declarat, la finalul sedintei PSD, ca formatiunea sa nu accepta desemnarea lui Emil Boc, fiindca liderii pesedisti nu au fost consultati. Pozitiile celor doi reprezentanti ai PSD sunt insa contrazise de liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, care a declarat pentru Cotidianul ca negocierile nu se reiau de la capat. "Eu am spus ca l-am vrut pe Stolojan si acum noi nu mai vrem pe altul, incercand sa arat ca ne facem de ras daca PSD nu-l accepta pe Emil Boc, dupa ce toata saptamana am spus ca acceptam ca prim-ministru sa fie cineva de la PDL. Nu avem ce sa le reprosam partenerilor nostri. Il acceptam pe Emil Boc, mergem inainte. Nu se renegociaza nimic", a declarat Hrebenciuc pentru Cotidianul.

Liderii politici s-au declarat surpinsi de retragerea lui Stolojan. "Este decizia dansului si nu cred ca este in caderea mea sa comentez o decizie personala. E o decizie pe care i-o respectam, decizia ii apartine. Nu va ascund ca aceasta decizie surprinzatoare a domnului Stolojan a ridicat si anumite semne de intrebare, dar in mod clar trebuie sa analizam cu cei de la PD ce inseamna din punctul de vedere al functionarii viitorului guvern acest anunt, care a fost un caz de forta majora", a spus liderul PSD, Mircea Geoana, potrivit Romania Libera.

Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a salutat decizia lui Stolojan, exprimandu-si convingerea ca acesta nu era potrivit pentru fotoliul de la Palatul Victoria. "El nu este un om politic, este un economist, dar nu pui prim-ministru un economist, ci un om politic. In al doilea rand, cred ca a facut foarte bine ca s-a retras, pentru ca este un om care are o sanatate subreda. Sistemul lui nervos nu rezista la presiunile diverse pe care le implica actul de guvernare", a conchis seniorul liberal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.