PSD se pregateste sa intre din ce in ce mai mult la apa. Dupa plecarea din partid a senatorilor Ioan Talpes si Neculai Apostol, si a deputatului Traian Dobre, se "coace" o debarcare masiva de membri din aceasta formatiune usor naufragiata. In acest moment, PSD are "sansa" de a se usura, intr-o situatie ideala, de peste 50.000 de membri. Si aceasta, in conditiile in care reprezentantii fostului Partid Socialist al Muncii (PSM), formatiune cu care PSD a fuzionat in timpul guvernarii Nastase, sunt nemultumiti de faptul ca partidul-mama incepe sa devieze usor-usor spre dreapta.

Membrii PSM s-au intalnit saptamana trecuta cu fostul lor lider, Ion Sasu, in prezent deputat PSD, si au discutat despre "oportunitatea ramanerii reprezentantilor fostului PSM, in partidul condus de Geoana, care dovedeste o deviere spre dreapta". Sasu ne-a declarat ieri ca pesemistii sunt nemultumiti de faptul ca au fost exclusi din toate structurile de conducere ale PSD. Potrivit lui Sasu, daca in timpul mandatului de presedinte al lui Adrian Nastase, in Biroul Executiv Central al partidului existau si noua membri ai PSM, in noul for nu mai exista nici unul. Pe de alta parte, Sasu a spus, pentru Rompres, ca dilema in care se afla membrii PSM este alimentata si de tensiunile, framantarile si scenariile care se petrec in PSD in ultima perioada.

Rus nu-l regreta pe Talpes

Pe de alta parte, deputatul PSD, Alin Teodorescu, si-a retractat, acum doua zile, in cadrul unei emisiuni televizate, afirmatiile cu privire la Iliescu si Nastase, dar a atacat cat a putut el de tare actuala conducere a partidului. El a sustinut ca demisionarii cred ca actuala conducere a partidului nu este capabila sa-i aduca din nou la guvernare pe social-democrati. De altfel, in timp ce Teodorescu a plans putin plecarea lui Ioan Talpes din PSD, liderul PSD Cluj, Ioan Rus, care a intervenit telefonic in emisiune, nu a impartasit aceste sentimente. "Deocamdata, de la noi au plecat doi senatori si facem o discutie extraordinara. Vor mai putea pleca inca foarte multi inainte sa spunem ca PSD are o problema. Dimpotriva, daca vor pleca multi, partidul va scapa de diverse relatii negre pe care le are inca la aceasta ora", a mai spus Ioan Rus.

Lipsa reperului moral

Teodorescu a plans de mila si PSD pentru faptul ca a ramas fara nici un reper moral. "In momentul de fata, PSD nu mai are un reper moral, desi are mare nevoie de acest lucru", a spus Teodorescu.

Cat despre Iliescu, deputatul PSD a sustinut ca acesta nu ar fi trebuit sa candideze la sefia partidului, ci sa devina presedintele Consiliului National de Arbitraj si Integritate Morala. Potrivit lui Teodorescu, despartirea lui Iliescu de partidul pe care l-a fondat s-a produs in luna iulie anul trecut, dupa alegerile locale, cand fostul sef al statului a reprosat in termeni duri Delegatiei Permanente de atunci a PSD ca a inregistrat un esec in alegeri. Teodorescu a spus ca in nici un caz nu era vorba despre un esec, iar PSD obtinuse cel mai bun rezultat electoral din istoria sa ca partid. "Acuzatiile lui Ion Iliescu mi s-au parut nepotrivite, a fost o atitudine distructiva, pentru ca nu poti face politica cu acuze", a mai spus Alin Teodorescu. Totodata si-a retractat afirmatiile care se spune ca i-ar fi cauzat lui Iliescu un puseu de tensiune, sustinand ca, desi avea informatia ca fostul presedinte i-ar fi cerut demisia lui Adrian Nastase, in fond nu ar fi fost asa, ci ca Nastase s-ar fi simtit vizat direct si s-a gandit la demisie.

Oprescu: "Iliescu tine la tavaleala"

Senatorul-doctor Sorin Oprescu (PSD) a vorbit ieri, despre o revenire in forta a lui Ion Iliescu in viata politica, sustinand ca are "o stofa biologica buna" si "tine la tavaleala".

"Da, confirm ca Iliescu isi poate relua activitatea cu randamentul pe care l-a dat intotdeauna. Confirm ca poate sa plece la sfert de cheie. Consider ca este o stofa biologica foarte buna. Altfel spus, popular nu stiintific, cam tine la tavaleala", a comentat Oprescu. El a mentionat ca daca acesta se va simti bine din punct de vedere medical, "va fi impins" sa vina in Senat. "Sa vedem, daca zilele urmatoare este O.K., poate nici nu-i recomandam, ci il impingem sa vina in Senat", a declarat Oprescu (PSD), intrebat fiind cand ii recomanda lui Ion Iliescu sa se intoarca in viata politica. El a confirmat ca Iliescu are toate sansele sa conduca un nou partid, lucru care ar putea produce schimbari radicale pe scena politica. "In mod sigur ar avea forta sa conduca un partid. Daca i-ar trece prin cap o astfel de idee atunci lucrurile se vor schimba. Nu stiu daca in bine sau in rau", a spus Oprescu.

Atac din interior

Intrebat daca stie despre vreo intentie de-a lui Iliescu de a face un nou partid, senatorul PSD a raspuns razand: "Credeti ca stie cineva ce pune la cale Iliescu? Poate doar doamna Iliescu". El a respins insa orice ipoteza referitoare la o eventuala plecare a sa din PSD, mentionand ca nu are nici un motiv "ca sa arunce cu pietre", iar daca o va face, o va face numai din interiorul partidului. Intrebat cum comenteaza plecarea lui Ioan Talpes din partid, Oprescu nu s-a aratat de acord cu faptul ca acesta a dat startul dezertarilor din PSD. "Am inteles ca semnalul plecarilor din partid il da mecanicul de locomotiva care anunta ca pleaca trenul", a sustinut Oprescu, referindu-se indirect la Ion Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.