Retragerea lui Stolojan din functia de premier era decisa chiar de duminica seara, la numai cateva ore dupa semnarea protocolului de constituire a Coalitiei de guvernare PSD-PDL.

Surse din conducerea democratilor au declarat ca Stolojan luase deja decizia la ora 23.00, duminica seara, motivul oficial fiind acela ca “nu poate sa-si duca la capat angajamentele asumate la negocieri”. “Sunt compromisuri pe care oamenii de onoare nu le pot face, nu poti sa pui in aplicare decizii pe care altii, dintr-o parte sau din alta, ti le impun”, au declarat sursele citate, incercand sa explice gestul lui Theodor Stolojan.

Liderii PDL au dezbatut subiectul retragerii pana in zorii zilei, dar fara sa-i puna in garda si pe noii aliati de la PSD, adunati si ei intr-o sedinta nocturna separata.

Decizia lui Stolojan a ajuns la urechile liderilor PSD de-abia in aceasta dimineata, lasandu-i pe acestia inmarmuriti, de teama ca au picat toate intelegerile cu democratii. Traian Basescu i-a chemat la Cotroceni pe Emil Boc si pe Mircea Geoana, in vreme ce, in Parlament, social democratii incercau sa isi explice ceea ce se intampla.

Declaratiile oficiale spuneau ca Stolojan este bolnav, liderii PSD afirmand ca la negocieri acesta ar fi fost sub influenta medicamentelor si ca ar fi cedat fizic din cauza stresului si a oboselii. Neoficial, social democratii spuneau ca retragerea lui Stolojan a fost dictata de Traian Basescu, imediat dupa semnarea protocolului dintre PSD si PDL. Adica social democratii au acceptat la inceput sa participe la guvernare cu PDL numai cu conditia ca Stolojan sa fie premier, iar acum, dupa ce Mircea Geoana si-a pus semnatura pe protocol, PSD va fi obligat sa accepte orice conditii la negocierile care vor avea loc de acum inainte, chiar si cu un alt premier, cu care ei nu ar fi fost de acord. “A fost santaj”, explicau pesedistii pe holurile Parlamentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.