Presa germana comenteaza pe larg, in editiile de luni, despre pactul de guvernare incheiat intre PD-L si PSD, dar se intreaba daca acesti "dusmani ireconciliabili" in trecut vor putea deveni parteneri si daca PSD nu va face presiuni ca demnitarii sai corupti sa nu fie urmariti penal.
"Piatra de incercare pentru noua guvernare va fi portofoliul Justitiei. Potrivit unor informatii, Traian Basescu ar dori ca acest minister sa ii revina independentei Monica Macovei, foarte bine privita la Bruxelles. (..). Cel mai important criteriu de evaluare a acestei mezaliante va fi modul in care va fi tratata problema justitiei. UE va fi foarte atenta daca vor fi continuate reformele in domeniul justitiei sau daca mai-marii social-decmocrati vor continua sa fie menajati. O proasta gestiune a problemei ar arunca tara mult inapoi", comenteaza cotidianul german de mare tiraj Sueddeutsche Zeitung (SDZ), citat de NewsIn.

"Putinele reforme care au fost executate pana acum in domeniul corupt al justitiei au fost efectuate gratiei lui Macovei. Nimeni nu crede ca PSD este de acord cu numirea ei. S-a speculat in aceste zile ca pretul pentru aceasta coalitie a fost scoaterea de sub urmarire a politicienilor PSD acuzati de coruptie", mai scrie SDZ, potrivit NewsIn.

Ziarul german mai observa ca "dusmanii rachiunosi devin parteneri". "Au fost adversari ireconciliabili, dar acum au resit sa se coalizeze. Partidul maghiarilor nu este primit la guvernare".

"Partenerii care compun coalitia sunt social-democratii, care s-au opus reformelor justitiei cerute de Bruxelles, si PD-L. Democrat-liberalii erau caracterizati de presedintele Basescu ca fiind oponentii PSD, un partid care este vazut in randul populatiei drept marcat de coruptie", atrage atentia cotidianul german.

Totusi, SDZ dezvaluie "radacinile comune" ale celor doua partide: ambele se trag din Frontul Salvarii Nationale, "un partid de comunisti reformisti, creat de Ion Iliescu". "In ambele partide, structurile de conducere vin din fostul stabiliment comunist", mai remarca SDZ, referindu-se in special la Stolojan si Geoana.

Theodor Stolojan a reusit, duminca, sa inlature "cel mai mare obstacol din calea guvernarii": PD-L si PSD au pus duminca seara "pecetea asupra unei coalitii care parea imposibila". "In timp ce rivalii sai ii reproseaza acestui tehnocrat maleabil ca este doar o papusa de paie fara convingeri, sustinatorii sai il considera un politician eficient, expert in finante si deschis compromislului. Viitorul premier va avea nevoie de o mana de ajutor", scrie Die Welt, inainte ca Stolojan sa anunte luni, intr-o declaratie surprinzataore, ca va renunta la functia de premier.

"Majoritatea politicienilor PD-L se declara insa impotriva coalitiei cu PSD, care va incerca sa ouna osbtacole cercetarii penale in randul propriilor demintari", subliniaza publicatia germana.

"Marea coalitie sta in picioare", titreaza si NZZ Online, care reaminteste la randul sau de rivalitatea din trecut intre cele doua partide. NZZ subliniaza ca, potrivit liderilor celor doua partide, coalitia a fost creata in beneficiul tarii, astfel ca "interesul national a fost pus mai presus de rivalitatile politice".

NZZ mai remarca si faptul ca UDMR nu va mai face parte din noua formula de guvernare si sugereaza ca aceasta situatie ar putea radicaliza minoritatea maghiara: "In Romania locuiesc 1,4 milioane de maghiari. Participarea la guvernare a UDMR a asigurat pana acum calmarea tensiunilor romano-maghiare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.