Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat duminica ca formatiunea pe care o conduce nu va vota actualul Guvern la investitura acestuia in Parlament, deoarece UDMR nu poate sustine o coalitie guvernamentala din care face parte si partidul condus de Mircea Geoana

"Eu nu cred ca putem vota PSD. Daca ne dati o solutie prin care sa nu votam partea PSD, atunci putem discuta acest lucru, dar in acest moment eu nu cred ca am putea vota. Daca PSD isi revizuieste pozitia si va veni cu alta opinie, atunci e o alta situatie. Deocamdata eu nu vad cum am putea vota o entitate din care face parte si o formatiune, care in mod destul de nechibzuit si destul de bizar ne respinge", a declarat Marko Bela.

Presedintele UDMR considera ca pozitia PSD nu este numai una de respingere a UDMR, ci si a reprezentantilor comunitatii maghiare din Romania. Liderul UDMR a criticat si faptul PD-L nu si-a putut impune pozitia in fata celor de la PSD, in cadrul negocierilor.

In ceea ce priveste oferta PD-L de a ceda UMDR unele functii de secretari de stat in viitorul Guvern, Marko Bela a precizat ca reprezentantii Uniunii nu vor accepta roluri de "executanti" in cadrul Executivului.

"Cu regret trebuie sa spun ca ideea ca reprezentantii UDMR ar putea fi numai executanti in cadrul institutiei guvernamentale, dupa ce am dovedit ca putem fi parteneri egali, nu poate fi acceptata", a sustinut presedintele UDMR, precizand ca Uniunea nu-si poate asuma un rol de executant al unui program de guvernare la alcatuirea caruia nu a participat.

Marko Bela a mai precizat ca UMDR va merge in opozitie, dar va sustine initiativele Guvernului care vor fi luate "in interesul reformei", subliniind ca nu va exista o sustinere neconditionata din partea UDMR.

Presedintele PD-L a declarat, sambata, ca UDMR va fi reprezentata in Guvern doar la nivel de secretar de stat, aceasta fiind solutia convenita de PD-L si PSD in urma negocierilor, el precizand si ca maghiarii nu au fost informati oficial de aceasta solutie.

"Reprezentarea politica in viitorul Guvern va fi intre PD-L si PSD. Fiecare partid a ramas in mandatul primit si in cuvantul dat. Nu va fi o reprezentare a UDMR la varf, ci vom discuta la nivelul unor secretari de stat. Incercam sa nu ne cramponam in niste solutii reconciliabile. Am inteles dificultatea PSD de a accepta UDMR in Guvern, iar ei au inteles cuvantul dat de noi UDMR", a declarat Boc la finele intalnirii dintre liderii PSD si cei ai PD-L..

Liderul democrat-liberalilor a precizat ca PD-L doreste, pe langa "Parteneriatul pentru Romania" cu PSD, si un parteneriat cu Uniunea care sa se concretizeze si printr-o sustinere parlamentara a Guvernului din partea acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.