Mai multi fosti ofiteri SRI, printre care fostul adjunct al serviciului, generalul (r) Ion Popescu, si un actual adjunct, Dumitru Zamfir, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in legatura cu locuinte obtinute de la RAAPPS si care au fost cumparate ulterior la preturi subevaluate.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe general (r) Ionel Marin, generalul (r) Dumitru Zamfir, maior Catalin Spiridon Miu, acuzati de inselaciune, fals in declaratii, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit NewsIn, au mai fost deferiti justitiei generalul (r) Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu si locotenent colonel Marian Panaitescu, in sarcina carora s-au retinut trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit rechizitoriul, in perioada august 2004 - martie 2005, in calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistica, Ion Popescu, prin intocmirea mai multor documente oficiale si prin dispozitii verbale, i-a determinat pe Virgil Turcu si Marian Panaitescu, seful Directiei Logistice din SRI, respectiv contabilul sef al Directiei Logistice, sa inchirieze si sa vanda ilegal, la preturi subevaluate, trei apartamente situate in municipiul Bucuresti, str. Mihai Eminescu (zona rezidentiala). Apartamentele au fost inchiriate si apoi vandute ilegal lui Ionel Marin (fost adjunct al directorului SRI), Dumitru Zamfir (fost adjunct al directorului SRI) si Catalin-Spiridon Miu ( fost consilier al lui Zamfir.)

In baza unor declaratii neadevarate, sustin procurorii, in perioada anilor 2002 - 2004, Ionel Marin, Dumitru Zamfir si Catalin-Spiridon Miu au inchiriat cele trei locuinte de serviciu, in aceasta modalitate RAAPPS fiind prejudiciata cu suma de 268.106,5 de lei noi. Acestia au facut declaratii in care au omis sa precizeze ca detineau in proprietate si alte locuinte.

DNA precizeaza ca, in perioada 28 ianuarie - 21 martie 2005, Ionel Marin, Dumitru Zamfir si Catalin-Spiridon Miu au solicitat Directiei Logistica din SRI cumpararea acestor locuinte, depunand, in acest sens unele documente care contineau mentiuni nereale. Directia de Logistica le-a vandut, in mod ilegal, aceste locuinte de serviciu la n pret subevaluat (subventionat), astfel ca SRI a fost prejudiciat cu suma de 441.143, 35 de lei noi.

Prin vanzarea ilegala a celor trei imobile la un pret subevaluat (subventionat) a fost adus un prejudiciu in dauna SRI de 441.143, 35 de lei.

Cei trei inculpati au obtinut un avantaj patrimonial de aproximativ 1.900.000 euro, sustine DNA.
In cauza s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra imobilelor detinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir si Catalin - Spiridon Miu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Surse judiciare au declarat, in noiembrie, pe NewsIn, ca Miu ar fi obtinut o casa de la RAAPPS pentru ca la data respectiva era logodnicul fiicei fostului sef al Serviciului, Radu Timofte. Aceleasi surse afirma ca ofiterii SRI s-ar face vinovati de abuz in serviciu si comiterea mai multor falsuri in declaratii, prejudiciul fiind aproximat la aproximativ 8 miliarde lei vechi.

Gioni Popescu a detinut functia de adjunct al directorului SRI intre 2002 si 2005. El a fost eliberat din functie si trecut in rezerva in 2005.

Gioni Popescu a fost cercetat alaturi de fostul sef SRI, Virgil Magureanu, de catre procurorul Samoila Joarza, denumit generalul NUP. In 8 mai 2000, Joarza, intre timp decedat, a dispus neinceperea urmaririi penale cu privire la Magureanu si la generalul Gioni Popescu, fost sef al Directiei Logistica din SRI, intrucat cei doi nu ar fi comis fapte penale in legatura cu lucrarile executate in satul Giurtelecul Hododului - Sala, acestia fiind acuzati de “ridicare ilegala” a unei anexe gospodaresti.

Ionel Marin a fost adjunctul directorului SRI, Radu Timofte, din 2001. El a fost trecut in rezerva in iulie 2007 de catre presedintele Traian Basescu.

Dumitru Ion Zamfir a fost numit adjunct al Directorului Serviciului Roman de Informatii la data de 23 septembrie 1997. El a fost trecut in rezerva in vara anului acesta de catre presedintele Traian Basescu, dar apare in continuare ca adjunct SRI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.