Premierul in functie, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri ca doreste sa aiba o discutie cu noul prim-ministru, dupa ce acesta va fi instalat in functie, pe tema viitoarelor proiecte de investitii din Romania.

In opinia lui Tariceanu, trebuie "urmarite" proiectul celei de-a doua centrale nucleare si construirea unei centrale hidro, pe Dunare, in colaborare cu Bulgaria.

Calin Popescu Tariceanu a spus ca proiectele de investitii, care in opinia sa reprezinta o masura de contracarare a efectelor crizei economice, ar putea duce, temporar, la depasirea deficitului bugetar de 3%, impus statelor membre prin Tratatul de la Maastricht. "Masurile pe care le vom adopta pot duce, temporar, pe durata crizei, la depasirea acestor plafoane care, intr-o perioada economica normala, au sens. Si la noi, probabil, in Romania, exista posiblitatea ca deficitul bugetar sa fie depasit", a declarat prim-ministrul vineri la Bruxelles, la finalul Consiliului European de Iarna. In acest context, el a spus ca bugetul pe anul 2009 trebuie regandit.

Premierul in functie Calin Popescu Tariceanu spune ca statul roman trebuie sa acorde garantii Bancii Europene de Investitii, astfel incat institutia europeana sa finanteze proiecte precum Centrul Tehnologic Renault de la Titu, investitia Ford de la Craiova sau eventuala investitie Voestalpine. El a precizat ca si proiectele de infrastructura pot intra in categoria beneficiarilor.

Tariceanu a spus ca a avut vineri si o discutie cu cancelarul Austriei, caruia i-a cerut sprijin, astfel incat proiectul companiei austriece Voestalpine sa poata avansa.

Voestalpine intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic la Marea Neagra, statele care ar putea beneficia de investitia companiei austriece sunt Romania, Bulgaria, Ucraina sau Turcia. Decizia privind demararea investitiei a fost amanata insa din cauza crizei economice internationale.

In ceea ce priveste pachetul energie-schimbari climatice, adoptat vineri de Consiliul European, prim-ministrul a spus ca, in opinia sa, "solutiile adoptate sunt favorabile Romaniei". Presedintele Basescu a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca tara noastra va primi 29% din certificatele puse la dispozitia statelor europene care au avut cele mai mari reduceri de emisii de noxe in acest interval.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.