Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, ca in Romania exista posibilitatea ca deficitul bugertar sa fie depasit si ca bugetul pe 2009 trebuie refacut.

"Si la noi, in Romania, exista posibilitatea ca deficitul bugetar sa fie depasit, acest deficit bugetar urmand sa fie depasit nu prin cheltuieli guvernamentale,as spune, care sunt destinate consumului, ci prin cheltuieli guvernamentale care sunt destinate proiectelor de investitii sau sustinerii unor proiecte de investitii majore pe care le cunoasteti in Romania. El dat ca exemplu, proiectele realizate de firma Dacia Renault, adica centrul tehnologic de la Titu sau proiectul de la Craiova, unde "dorim sa acordam garantii de stat Bancii Europene de Investitii care sa finanteze aceste proiecte pentru ca ele sa se poata finaliza". "O asemenea schema plus ajutorul de stat poate fi avut in vedere, de exemplu, si pentru investitia lui Voestalpine la Constanta. Nu inseamna ca aceasta este o lista exhaustiva a proiectelor care ar urma sa fie sustinute, dupa cum cred ca proiectele de infrastructura pot sa intre in aceeasi categori", a detaliat Tariceanu, conform NewsIn.

Premierul a explicat ca toate statele, inclusiv Romania, trebuie sa ia in aceasta prioada masuri active de sprijinire a economiei si a intreprinderilor pentru mentinerea cresterii economice si pentru pastrarea locurilor de munca. "Masurile active pe care statele vor sa le introduca, si noi deja le-am discutat in Romania, pot presupune depasirea deficitului bugetar agreat prin criteriile de la Maastricht. Foarte multi au argumentat ca, fiind intr-o perioada de criza, trebuie sa luam masuri exceptionale. Unii au spus ca ar trebui sa pastram cu strictete aceste criterii. Guvernul considera ca in astfel de situatii exceptionale, trebuie sa luam masuri exceptionale", a spus Tariceanu.

Tariceanu a spus ca "in mod" clar trebuie regandit viitorul buget, pe 2009, tinand cont de schimbarile la nivel economic intervenite in ultima perioada. "Viitorul buget(..) va trebui sa prevada un deficit rezonabil, pentru ceea ce este un buget normal, cu veniturile si cheltuielile programate sa acopere, as spune, toate domeniile de activitate la care putem sa adaugam in mod suplimentar aceste sume care vor mari deficitul bugetar la peste 3% si care sunt destinate, asa cum spuneam, investitiilor, proiectelor de investitii", a spus Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.