Presedintele a desenat schita viitorului Guvern: fara baroni, alesi locali si politicieni penali

Presedintele Traian Bases­cu a transmis echipelor de negociere ale PD-L si PSD o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii membri ai Execu­tivului.

In acelasi timp, participantii la discutiile dintre cele doua partide dau ca sigura ocuparea pozitiei de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de catre seful PSD Mircea Geoana, care ar urma sa conduca si Senatul. In timp ce bursa zvonurilor functioneaza cu succes, premierul desemnat, Theodor Stolojan, a plecat la Bruxelles, unde de altfel se afla si seful statului, insotit de prim-ministrul in functie, Calin Popescu Tariceanu.

Traian Basescu vrea la sefia ministerelor, sustin surse participante la discutii citate de Mediafax, persoane "curate", asupra carora sa nu existe suspiciuni de coruptie. Mai mult, presedintele a destramat visele unor baroni de nivel judetean, excluzand categoric numirea ca ministru a vreunui ales local pus in functie prin vot uninominal - primar ori presedinte de consiliu judetean - pentru ca acest lucru ar genera alegeri anticipate in localitatile de provenienta ale acestora si nu ar fi corect fata de electorat. In fine, seful statului vrea ca ministerele sa fie conduse de "profesionisti care sa poata gestiona domeniile incredintate".

In cadrul aceleiasi discutii, seful statului a sustinut ca UDMR trebuie sa intre la guvernare si le-a transmis negociatorilor ca trebuie facute compromisuri pentru a se asigura o majoritate consistenta in Parlament. Basescu si-a aratat si preferintele pentru anumite persoane pe care le considera potrivite sa conduca anumite ministere.

Astfel, seful statului sustine ca MIRA nu trebuie sa se rupa intre Interne si Administratie, portofoliul fiind destinat reprezentantului PD-L Vasile Blaga, in timp ce Ministerul Apararii ar trebui sa-i revina fostului consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala Mihai Stanisoara, unul dintre initiatorii Strategiei de Aparare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.