Romania se va confrunta cu adancirea incertitudinii economice, intr-un moment critic, in cazul in care negocierile pentru formarea unei coalitii esueaza, scrie Reuters care relateaza despre dificultatile aparute intre PSD si PD-L pe tema includerii UDMR la guvernare.

Disputa legata de includerea sau nu a maghiarilor in noul guvern al Romaniei ameninta joi sa distruga negocierile vizand formarea unei coalitii de centru-stanga. Fostii comunisti din PSD si centristii din PD-L negociaza o alianta, condusa de Theodor Stolojan, care miercuri a obtinut numirea ca prim-ministru, explica Reuters, potrivit NewsIn.

PSD refuza sa formeze o alianta, daca PD-L, care a castigat la limita alegerile din 30 noiembrie, invita si UDMR, partidul ce ii reprezinta pe etnicii maghiari din Romania. Maghiarii, reprezentand 7% din populatie, au avut dispute cu romanii in legatura cu drepturile minoritatilor de la caderea comunismului, in 1989, dar retorica violenta s-a calmat in ultimii ani, pe masura ce maghiarii au castigat mai multe drepturi.

PD-L ii vede pe maghiari parteneri mai naturali la guvernare, in parte pentru ca au o abordare comuna in privinta reformei administratiei publice, si le-au promis sa-i ia la guvernare.

Observatorii spun ca o alianta de centru-stanga ar oferi Romaniei, membra noua a UE, cea mai buna premisa pentru stabilitate politica, dupa doi ani de blocaj politic, care a lasat aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori prost pregatita pentru a face fata crizei financiare globale. Daca negocierile esueaza, expertii spun ca tara se va confrunta cu adancirea nesigurantei economice intr-un moment critic, potrivit Reuters.

"Ne indreptam catre o nebunie", a declarat un oficial cu rang inalt din PD-L apropiat negocierilor. "Incercam sa rezolvam problema UDMR, care este foarte dificila, pentru ca cealalta parte ii vrea exclusi de la guvernare", a adaugat oficialul, citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Negocierile dintre fostii rivali sunt de asteptat sa fie dure si din cauza diferentelor mari de viziune in domenii cruciale precum politica bugetara, protectia sociala si reformele din justitie, scrie Reuters.

Expertii spun ca niste compromisuri nesigure ar putea slabi raspunsul Bucurestiului la inrautatirea situatiei economice si ar putea afecta negativ continuarea reformelor anticoruptie cerute de UE.

Fara sprijinul PSD, Stolojan va trebui sa revigoreze negocierile cu celalalt partid de centru, liberalii, condusi de premierul in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu. El ar putea, de asemenea, sa incerce un cabinet minoritar, sprijinit de etnicii maghiari si de celelalte minoritati, precizeaza Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.