Presedintele UDMR Marko Bela a declarat joi, dupa intalnirea cu presedintii organizatiilor din teritoriu ale Uniunii, ca acestia au fost de acord, in unanimitate, sa continue discutiile cu PD-L pentru o participare la guvernare.

"Am constatat ca electoratul ne-a mandatat sa incercam sa continuam activitatea guvernamentala,(..) daca vor exista conditii acceptabile si pentru UDMR", a spus Marko, citat de NewsIn. El a enumerat, printre conditii, acceptarea propunerilor UDMR in programul de guvernare: descentralizarea, situatia agriculturii, reforma in educatie si sanatate si "largirea drepturilor minoritatilor".

Pe de alta parte, presedintele UDMR a precizat ca, daca nu vor reusi sa incheie un protocol de colaborare ca parteneri egali la guvernare, atunci vor urma calea opozitiei. "Daca nu se vor intruni conditiile necesare, daca UDMR nu va reusi sa devina un partener egal intr-o coalitie guvernamentala, atunci colegii nostri din teritoriu sunt de acord cu noi ca vom alege, in mod firesc, calea opozitiei", a precizat Marko Bela.

In ceea ce priveste divergentele politice dintre PSD, pe de o parte, si PD-L si UDMR, de cealalta parte, in privinta participarii Uniunii la guvernare, Marko Bela a declarat ca situatia actuala se datoreaza "intelepciunii colegilor din PSD" si ca decizia in acest moment "este in mana PD-L". "Eu cred ca in acest moment decizia este in mana PD-L, cei din PSD au resit sa adopte o decizie prin care au transferat aceasta putere celor din PD-L, deci intelepciunea colegilor din PSD a dus la acest rezultat", a precizat presedintele UDMR.

Miercuri, reprezentantii UDMR s-au intalnit cu cei ai PD-L pentru a stabili directia negocierilor. Liderul UDMR Marko Bela a declarat, dupa intalnirea cu PD-L, ca liderii celor doua formatiuni au convenit ca vor continua negocierile pentru o participare comuna la guvernare. "Am discutat despre formarea coalitiei guvernamentale si despre formarea Guvernului", a spus Marko. Totodata, Marko Bela a criticat pozitia PSD cu privire la neparticiparea lor la guvernare, pe care a calificat-o "usor xenofoba". Liderul UDMR Marko Bela a declarat miercuri ca "entuziasmul" liderului PSD cu care prezinta conditia privind neparticiparea UDMR la guvernare incepe sa jigneasca UDMR, "si in general pe maghiarii din Romania", fiind "usor xenofoba".

"Eu am inteles ca din anumite considerente tactice ei au ajuns la acesta decizie, ca nu vor un Guvern cu UDMR. In politica mai exista astfel de decizii, dupa aceea mai discutam, argumentam, aflam motivele, dar mie nu mi s-a spus niciun fel de motiv rational, ci din ora in in ora, Mircea Geoana sau cineva din PSD declara ca nu vrea cu UDMR", a spus Marko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.