Directorul Autoritatii Aeronautice Romane a declarat astazi la Realitatea TV ca autoritatea nu a fost informata cu privire la problemele inregistrate la aeronava prezidentiala, procedurile fiind normale.

"Autoritatea Aeronautica nu a fost informata cu privire la defectiune. Nici nu era obligatoriu acest lucru. Este posibil sa fie vorba de o defectiune minora", a spus Vasilache.

Delegatia prezidentiala, care trebuia sa decoleze in dimineata zilei de joi spre Bruxelles, a fost nevoita sa schimbe aeronava pregatita pentru aceasta deplasare, din cauza unor posibile probleme tehnice, potrivit directorului SPP, Lucian Pahontu.

Seful SPP, Lucian Pahontu, a explicat ca aeronava prezidentiala a fost verificata in cursul zilei de miercuri, a fost efectuat zborul tehnic de verificare, fara sa se constate vreo defectiune si a fost sigilata.
Lucian Pahontu a spus ca, in aceasta dimineata (joi-n.r), unul din aparatele de la bord "nu functiona in parametri normali", si a fost luata decizia de a fi schimbat aparatul de zbor. Aeronava prezidentiala este un aparat Boeing 707 al ROMAVIA.

La finalul lunii iunie 2007, CSAT a discutat despre achizitionarea a doua noi aeronave prezidentiale, superdotate, dar acest plan nu a fost inca pus in aplicare. Discutia din CSAT a devenit subiect de disputa intre presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Apararii Teodor Melescanu. Presedintia a pus la dispozitia opiniei publice documente care demonstrau ca achizitionarea aeronavelor speciale era o propunere a MApN, avizata de premier in luna mai 2007, cand Traian Basescu era suspendat.

Conform Administratiei Prezidentiale, documentul, o strategie de achizitii pentru mai multe aeronave destinate transportului demnitarilor romani, nu numai doua, a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei CSAT, din data de 28 iunie a.c., la propunerea Ministerului Apararii. In cadrul aceleiasi sedinte CSAT, 28 iunie a.c., planul de redotare a fost prezentat si sustinut de catre ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si Primul Ministru, Calin Popescu-Tariceanu, se afirma in comunicatul Presedintiei.

Administratia Prezidentiala afirma ca este descalificant modul in care lideri ai PNL au propus si sustinut in CSAT conceptul de redotare a Companiei ROMAVIA, pentru ca, ulterior, alaturi de PSD, sa foloseasca tema pentru atacuri politice impotriva presedintelui Romaniei. Atat PNL, cat si PSD l-au acuzat pe seful statului ca doreste sa isi cumpere avioane in valoare de peste 300 de milioane de euro, in timp ce, tot el, invoca lipsa resurselor financiare pentru majorarea pensiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.