Presedinte de partid, patron de club de fotbal si om de afaceri, Gigi Becali a pierdut peste tot. 'Adevarul' va prezinta, in serial, caderea lui Gigi Becali pe toate fronturile pe care a incercat sa se impuna: politic, financiar si sportiv.

Gigi Becali este un personaj pitoresc pe scena publica. Pare sa fie implicat in toate si niciun scandal nu-l ocoleste.

Cand auzi Gigi Becali, cel mai repede te gandesti la Steaua, clubul de fotbal pe care il pastoreste dupa bunul plac. Apoi, la PNG, partidul latifundiarului din Pipera.

A adaugat terminatia “crestin-democrat” la numele PNG si a defilat cu partidul sau in toate alegerile. Avantul politic al PNG si al lui Gigi Becali avea, mereu, in spate rezultatele Stelei.

Patru alegeri, patru esecuri

PNG nu a reusit in niciun tur de scrutin sa sara pragul de 5%, iar evolutiile individuale ale lui Gigi Becali au fost mai mult decat rusinoase.

A candidat la presedintie in 2004 si a luat doar 1,77%. In calitate de cap de lista la alegerile europarlamentare din 2007, nu a reusit sa treaca PNG de pragul de 5%, lipsindu-i 0,15 procente.
La alegerile locale din vara, PNG a luat 37 de primari din totalul de 3.183, adica 1,16% din mandatele puse in joc.

Falimentul complet a venit la alegerile parlamentare unde Becali a candidat pentru un mandat de deputat in Ferentari, cartierul unde platise curentul mai multor familii de rromi in urma cu doi ani. Rezultatul? A fost invins de Oana Mizil (PSD).

Ea, o necunoscuta pe scena politicii mari, a luat 50,72%, iar latifundiarul a luat de-abia 14,95% din voturi. Suparat, anunta in seara alegerilor ca 'diavolul m-a invins'. Atunci, lua in calcul o retragere din politica si din viata publica.

A preluat partidul lui Lis

Partidul-stindard al lui Gigi Becali, Partidul Noua Generatie, nu a fost rezultatul unei viziuni sau al unui proiect al latifundiarului. PNG a fost infiintat de Viorel Lis.

Pe 20 martie 1999, un grup de tineri punea bazele PNG, care isi propunea sa reprezinte interesele unei noi generatii. Pe 10 ianuarie 2004, Becali devenea presedintele PNG. A avut o perioada de colaborare cu analistul Dan Pavel. Becali a incercat sa impuna un stil propriu, apropiat de legionarism.

.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.