Marko Bela a declarat miercuri ca "entuziasmul" liderului PSD cu care prezinta conditia privind neparticiparea UDMR la guvernare incepe sa jigneasca UDMR, "si in general pe maghiarii din Romania", fiind "usor xenofoba", relateaza NewsIn.

"Incet, incet aceasta conditie devine jignitoare. Cu atat entuziasm spune Mircea Geoana acest lucru ca incepe sa ne jigneasca si pe noi, cei din UDMR, si in general pe maghiarii din Romania" Marko Bela a spus de asemenea ca intentia PSD de a exclude UDMR de la negocierile de formare a Guvernului este "usor xenofoba", pentru ca maghiarii se simt exclusi si, in acest mod, incep sa apara tensiunile intre cele doua comunitati.

"Eu am inteles ca din anumite considerente tactice ei au ajuns la acesta decizie, ca nu vor un Guvern cu UDMR. In politica mai exista astfel de decizii, dupa aceea mai discutam, argumentam, aflam motivele, dar mie nu mi s-a spus niciun fel de motiv rational, ci din ora in in ora, Mircea Geoana sau cineva din PSD declara ca nu vrea cu UDMR", a spus Marko.

Liderul UDMR sustine ca decizia participarii sau neparticiparii UDMR la guvernare "e in mana PDL". "Noi am discutat cu cei din PDL, care au fost mult mai rationali, si am cazut din nou de acord ca vrem sa mergem impreuna. Sa vedem daca reusim sa avem un program comun de guvernare. Eu cred ca cu PDL s-ar reusi acest lucru pentru ca am identificat prioritatile si in mare masura ele sunt aceleasi si sa vedem daca reusim sa gasim o formula de guvernare", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a amintit ca joi i-a convocat pe presedintii organizatiilor teritoriale pentru consultari, dar si Consiliul Permanent al UDMR, pentr a lua anumite decizii in legatura cu o posibila formula de guvernare si prezenta UDMR in viitorul Guvern. "Noi nu vrem cu orice pret un guvern. Dupa parerea noastra, prezenta politicenilor maghiari in Guvern si un dialog intre reprezenantii majoritatii si cei ai minoritatii si la nivel guvernamental e benefic inclusiv pentru relatiile interetnice, dar acest lucru nu inseamna ca vrem la guvern cu orice pret", a spus Marko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.