Procurorii au pus sechestru pe o casa din Strada Dr . Lister din Bucuresti, pe care Miron Mitrea o detine impreuna cu sotia, DNA dorind sa se asigure de recuperarea unui prejudiciu de 7 miliarde de lei vechi, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

Social-democratul a declarat ca stia inca de marti despre sechestrul pe care Directia Nationala Anticoruptie l-a pus pe casa sa si ca va ridica aceasta masura prin constituirea unui depozit bancar care sa acopere prejudiciul invocat de procurori. "Nu cred ca are legatura cu intrarea la guvernare a PSD, ci este vechiul meu razboi cu procurorii", a mai declarat Mitrea.

Procurorii anticoruptie au inceput pe 1 octombrie, pentru a treia oara, urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea casei mamei sale, iar, pe 10 octombrie, i s-au prezentat social-democratului invinuirile, a informat in octombrie DNA.

Avand in vedere ca procedurile legale au fost indeplinite, la data de 10 octombrie 2008, procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Miron Tudor Mitrea invinuirile in dosarul numarul 49/P/2006, in conformitate cu art.6 alin.3 din Codul de procedura penala, si anume luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie", conform DNA.

Potrivit DNA, aceste invinuiri ii fusesera prezentate lui Miron Mitrea initial in cursul lunii februarie 2006. Din cauza modificarilor legislative si deciziilor Curtii Constitutionale intervenite in materia raspunderii ministeriale dupa initierea cercetarilor penale, parcursul acestor cercetari a fost intarziat sau chiar intrerupt, sustine Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce Mitrea a afirmat, la DNA, ca ancheta in cazul sau ar dura de patru ani, pentru ca asa s-ar fi dorit.

Astfel, DNA precizeaza ca ancheta in catul Mitrea a fost intrerupta dupa decizia Curtii Constitutionale din iulie 2007, potrivit careia procedura speciala de incepere a urmaririi penale, aplicabila in cazul ministrilor in functie, este aplicabila si fostilor ministri. In aceste conditii, DNA a cerut aviz de la presedinte in cazul Mitrea. Incuviintarea de la seful statului a permis reluarea investigatiilor, sustin procurorii, cu inceperea din nou a urmaririi penale si prezentarea acelorasi invinuiri in ianuarie 2008.

Ulterior, in martie 2008, Curtea Constitutionala a stabilit ca procurorii trebuie sa indrepte cererea de urmarire penala catre Parlament, in situatia in care persoana cercetata – ministru sau fost ministru – are si calitatea de senator sau deputat. Prin urmare, efectuarea actelor de urmarire penala a fost din nou intrerupta, precizeaza DNA. La data de 21 aprilie, Camera Deputatilor a fost sesizata in cazul Mitrea, dar a respins aceasta cerere in 13 august.

Dupa demisia social-demoratului din Parlament, "la data de 1 octombrie 2008 procurorii DNA au inceput (pentru a treia oara) urmarirea penala impotriva lui Mitrea Miron pentru aceleasi invinuiri, iar la data de 10 octombrie i s-au prezentat invinuirile", conform NewsIn.

Fostul ministru Miron Mitrea a declarat, pe 10 octombrie, la iesirea de la DNA, ca procurorii nu au probe impotriva sa in dosarul privind renovarea casei mamei sale si ca le va fi greu sa faca legatura intre numirea Irinei Jianu la Inspectoratul de Stat in Constructii si lucrarile de renovare incriminate.

Miron Mitrea a afirmat ca Irina Jianu a fost numita in functie dupa ce lucrarile de renovare la casa mamei sale au fost finalizate. "Este vorba despre dosarul cu cele doua camere si o baie. Procurorii m-au chemat astazi (n.r. 10 octombrie) sa-i prezinte invinuirile pentru a treia oara", a declarat Miron Mitrea, care a mai spus ca dosarul sau nu are nici o legatura cu dosarul lui Nastase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.