Planul lui Adrian Nastase de a construi in PSD o structura care sa reprezinte un Executiv alternativ la actuala guvernare a esuat. Din proiectatul „guvern din umbra“ nu a mai ramas nici macar ideea.

Nici Mircea Geoana, nici liderii grupului de la Cluj nu mai doresc ca structura intitulata "Birou Coordonator" si care va intra in subordinea lui Adrian Nastase sa fie asociata cu ideea de "guvern din umbra". Presedintele PSD a explicat ca termenul de "guvern din umbra" este impropriu, ca atare va fi vorba "de o pepiniera de resurse umane". Un motiv invocat de Geoana este faptul ca "cel care va fi desemnat sef de departament nu devine automat ministru intr-un eventual guvern PSD". Un alt lider al partidului a argumentat contra ideii de guvern din umbra, aratind riscurile la care ar fi supus. "In mod cert ar urma atacuri ale adversarilor politici asupra celor care ar fi propusi de noi drept viitori ministri. Si ne-am trezi ca unii vor plati facturile inainte de a fi consumat", a explicat liderul invocat.

Nastase nu mai are cu cine

In realitate, impasul guvernului din umbra se datoreaza lipsei de personalitati. Cind a proiectat Biroul Coordonator drept guvernul din umbra, Nastase pornea de la ipoteza ca va suferi o infringere grea in fata lui Iliescu, iar apropiatii sai vor ramine pe dinafara conducerii PSD. In planul initial, aceasta structura urma sa fie pusa in prim-plan mediatic si sa reprezinte vocea noului si viitorului PSD.

Pentru "greutate", Nastase obtinuse concesia ca sefii departamentelor care formau Biroul sa aiba statut de "vicepresedinti". Congresul i-a dat insa calculele peste cap. Oamenii agreati de Nastase - Ioan Rus, Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu, Ilie Sirbu, Titus Corlatean, Dan Nica, Rovana Plumb s.a. - au ajuns vicepresedinti, astfel ca pentru conducerea "ministerelor din umbra" nu au mai ramas lideri cu notorietate.

"Ministrii" - determinati sa dea raportul la partid

La nivelul liderilor PSD mai exista o controversa legata de Biroul Coordonator. "Nu este exclus ca unii dintre vicepresedinti sa fie totodata si sefi de departamente", ne-a declarat Mihai Tanasescu, vicepresedinte al PSD. Afirmatia acestuia este intarita de senatorul Doru Ioan Taracila, specialist in Statutul partidului. "Conform statutului, este permis ca vicepresedintii sa fie si sefi de departamente, pentru ca aceste pozitii au fost concepute ca fiind la acelasi nivel", a precizat Taracila. Nastase si reprezentantii grupului de la Cluj nu agreeaza insa suprapunerile, sustin surse din partid. Nastase, pe motiv ca vrea sa-si selecteze singur echipa, altii pentru ca nu vor sa fie in subordinea presedintelui executiv. Daca vor primi atributii pe domenii de activitate, vicepresedintii PSD se vor suprapune, in reactiile lor publice, sefilor de departamente, astfel ca trebuie cautata o solutie si la aceasta dilema.

Pretendentii se calca pe picioare

Miine, la sedinta Comitetului Executiv al PSD se va anunta constituirea Biroului Coordonator, format din 15 departamente. Desi doritorii se calca pe picioare pentru un post, lista sefilor de departamente pe care Nastase o va propune spre validare este incompleta. Doar 4-5 nume vor fi anuntate, urmind ca, in timp, Biroul lui Nastase sa fie completat. Printre primele nominalizari se vor afla George Maior (aparare si siguranta nationala), Vasile Puscas (integrare), Marian Sirbu (munca si sindicate), Iulian Iancu (economie si industrii), Ecaterina Andronescu (educatie si invatamint).

Pentru un post de conducere in departamente se autopropun si Bogdan Niculescu Duvaz, Eugen Bejinariu, Petre Daea, Marian Saniuta, Ovidiu Brinzan si Adriana Ticau. Chiar si Serban Mihailescu si-a oferit serviciile, insa a fost determinat sa renunte, pentru ca nu corespunde cu noua imagine a PSD.

Nastase, impiedicat sa devina stat in stat

Rolul jucariei lui Nastase va ramine acelasi: monitorizarea actualului guvern si prezentarea unor solutii alternative. Au fost eliminate doar atributiile politice ale lui Nastase. Presedintele executiv nu devine automat prim-ministru. Mai mult, el nu are atributii exclusive in desemnarea viitorilor ministri. Iar sefii de departamente nu sint garantat viitori ministri. Acestia ar putea fi desemnati si din zona vicepresedintilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.