Senatorul independent Ioan Talpes, proaspat demisionar din PSD, l-a atacat, ieri pe liderul Mircea Geoana sustinand ca acesta a avut "manifestari de pustism" vizavi de Ion Iliescu. Talpes a explicat din nou ca plecarea sa din PSD s-a datorat unor pozitii agresive care au avut loc dupa Congresul partidului, fata de fostul sef al statului, "neargumentabile in nici o structura de gandire". "Manifestari de pustism", a catalogat senatorul independent declaratiile date de presedintele PSD intr-un interviu.

"Intrebat daca Iliescu isi va face partid cand iese din spital, Geoana a spus ca trebuie intrebati medicii. Un asemenea raspuns este incalificabil. El stia ce spune si este cumplit sa-ti permiti sa faci asemenea afirmatii. Nu este normal sa argumentezi un raspuns printr-un handicap al altcuiva", a mai spus Talpes. In opinia sa, Geoana a depasit si depaseste in continuare "o formula de fair-play". Fostul senator PSD a sustinut ca nu stie nimic despre posibilitatea ca Ion Iliescu sa-si doreasca contruirea unui nou partid, mentionand insa ca "liderul PSD are mai mare forta si tarie decat ne imaginam cu totii". "Eu n-am fost contactat. Deocamdata Ion Iliescu este in PSD, iar eu nu", a punctat Talpes.

In replica, Mircea Geoana a negat ca ar fi facut astfel de aprecieri la adresa lui Iliescu, precizand ca n-a avut nici un conflict niciodata cu Talpes. In opinia sa, posibilitatea ca Iliescu sa-si faca un nou partid nu este "decat o simpla speculatie". "Discutiile pe formarea de noi partide in Romania constituie deja un sport national", a completat Geoana. El a reamintit ca dupa Congresul PSD, Ion Iliescu a fost rugat de unii colegi sa paraseasca partidul, dar raspunsul acestuia a fost unul negativ.

Nemultumiti in PSD

El a admis ca mai sunt si alti nemultumiti in partid, dar a spus ca "pana la plecare e o distanta destul de lunga". Liderul social-democrat a mai spus ca cei nemultumiti sunt "relativ importanti". "Mai sunt si nemultumiti, altii dezamagiti de faptul ca sunt in opozitie si de alegerile preliminare partid, din toamna anului trecut", a mai spus Geoana, apreciind insa ca nemultumitii nu sunt prea numerosi in randul parlamentarilor.

Presedintele PSD considera ca situatia in partid este "mult mai stabila decat in 1997". "Vara lumea este mai activa", a punctat Geoana.

Theodorescu, urecheat

Geoana a recunoscut totodata ca l-a chemat si l-a tras de urechi pe fostul sef al cancelariei primului-ministru, Alin Theodorescu, care a sustinut intr-un interviu, ca "despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004", atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu a cerut demisia lui Adrian Nastase. Intrebat daca l-a urecheat pe Theodorescu pe marginea acestor declaratii, Geoana a raspuns cat se poate de clar: "Da. Doar nu credeati ca o astfel de situatie ramanea netaxata". Liderul PSD a mai spus ca i-a cerut lui Adrian Nastase sa rezolve personal cu problemele generate de fostul sau subaltern. "Foarte multa lume a fost deranjata de gestul lui Alin Theodorescu. Nu s-a discutat insa acest aspect la sedinta PSD pentru ca cei implicati - Ion Iliescu si Adrian Nastase - erau absenti. L-am rugat insa pe Nastase sa clarifice acest aspect", a comentat presedintele PSD. In opinia sa, Alin Theodorescu a facut referire la celebra discutie de la Cotroceni dintre fostul sef al statului si premier, cand Iliescu i-a reprosat lui Nastase pierderea alegerilor. "Este o discutie despre o treaba in care martori oculari au fost Ion Iliescu si Adrian Nastase", a continuat Geoana. Intrebat daca Alin Theodorescu s-a consultat cu partidul inainte de a face aceste declaratii, presedintele PSD a raspuns cu un sec "nu", precizand insa ca a cerut tuturor membrilor partidului sa nu se mai lanseze in astfel de afirmatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.