Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, trimiterea inapoi la procurori a dosarelor "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" pentru noi probe, pe motiv ca documentele pe baza carora s-a formulat raportul Comisiei juridice sunt nule.

Secretarul Biroului Permanent, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca Biroul Permanet al Camerei Deputatilor a decis, la propunerea Comisiei juridice, restituirea celor doua dosare la procuror, pentru ca acesta sa vina cu noi probe. Potrivit lui Zgonea, propunerea Comisiei a fost votata fara nici un vot impotriva, potrivit NewsIn.

"Noi asteptam in acest moment trimiterea la procuror. Procurorul, daca are documente noi, le trimite si Comisia juridica viitoare poate sa inceapa oricand o analiza pe acest caz", a mai precizat Valeriu Zgonea.

In raportul Comisiei juridice se precizeaza ca documentele trimise de parchet au fost declarate nule de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Sentinta penala nr. 650/2007 si prin Decizia nr. 228/2008. Prin urmare, Comisia juridica a Camerei Depuatilor a decis ca nu justifica o solicitare a plenului pentru formularea unei cereri de urmarire penala.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, luni, sa recomande plenului sa nu avizeze urmarirea penala a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 2 si "Matusa Tamara", a declarat Gheorghe Gabor, deputat PNL. Gabor a precizat ca deputatii PSD au votat impotriva inceperii urmaririi penale, cei de la PD-L (in numar de doi prezenti) au votat pentru, in timp ce doi deputati UDMR si doi de la PNL s-au abtinut. Deputatul PNL spune insa ca decizia Comisiei e inutila intrucat nu va mai avea loc o sedinta de plen a Camerei in actuala componenta. "Din punctul meu de vedere, noua Comisie juridica trebuie sa se uite si ea pe acest caz si sa inainteze noului plen un raport. Nu exclud insa ca unii colegi sa spuna ca este valabil acest raport", a mai adaugat el.

Petre Ungureanu, deputat PD-L, a declarat ca a propus ca noua Comisie juridica sa analizeze respectivele documente, dar ca propunerea sa nu a avut succes. "Noi nu mai avem legitimitate sa luam o decizie pe aceste cazuri, dar daca ei s-au inteles sa dea NUP, asa cum s-au inteles exact inainte de campanie sa ingroape aceste dosare...", a spus acesta. Ungureanu a precizat ca discutarea dosarelor lui Nastase a avut loc dupa ce Parchetul a trimis zilele trecute o scrisoare prin care raspunde deputatilor juristi, care isi declinasera competenta in a analiza cele doua dosare.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor decisese, pe 9 septembrie, sa trimita cele doua dosare ale lui Adrian Nastase inapoi la Parchet, argumentand ca probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ, deci deputatii nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune urmarirea penala.

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, pe 15 aprilie, ca nefondat recursul promovat de DNA impotriva hotararii instantei de fond de restituire la DNA a dosarului "Matusa Tamara" in care a fost trimis in judecata fostul premier Adrian Nastase.

Camera Deputatilor a respins, pe 13 august, in sesiune extraordinara o alta cerere a DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase in dosarul Zambaccian. Nastase ramane, deocamdata, singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a demisionat din Parlament pentru a putea fi anchetat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.