Premierul Calin Popescu Tariceanu a mintit luni seara in momentul in care a transmis tarii intregi ca oficialii Comisiei Europene nu considera oportune eventualele alegeri anticipate din tara noastra. Mai mult, primul ministru a lasat sa se inteleaga ca a primit avertismente conform carora alegerile anticipate ar putea afecta calendarul stabilit pentru Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

"Vreau sa va spun ca (...) la nivelul Comisiei Europene exista clar, pe de o parte, perceptia ca ne facem treaba, exista o schimbare clara de perceptie, favorabila, exista incredere in actualul executiv, dar in acelasi timp sigur ca ne-au venit avertismente clare in aceasta privinta, legate de anticipate", a spus premierul la emisiunea "Zece fix", de la Realitatea TV. Oficialii europeni au insa o cu totul alta parere decat premierul tarii noastre. In urma cu doar cateva zile, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, declara, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca eventuale alegeri anticipate in tara noastra nu au nici un efect asupra calendarului aderarii.

Mai mult, oficialul european sublinia ca organizarea de alegeri anticipate nu intra in preocuparile sale sau ale Delegatiei Comisiei Europene. "Este o optiune a clasei politice romanesti, a poporului roman. Evident, alegerile anticipate nu au nici un impact pentru data de 1 ianuarie 2007. Bulgaria are alegeri in luna iulie. Important pentru aderare este daca Romania va fi in stare sa indeplineasca obligatiile de pregatire", mai spunea Scheele. Si cum premierul Tariceanu facea referire directa, in interventia sa de la Realitatea TV, la comisarul european Olie Rehn, ziarul ZIUA l-a contactat ieri pe purtatorul de cuvant al acestuia, Krisztina Nagy.

Aceasta ne-a spus foarte clar ca alegerile anticipate sunt o problema de politica interna a Romaniei in care executivul comunitar nu se amesteca. Purtatorul de cuvant al lui Olii Rehn a precizat ca sub nici o forma Comisia Europeana nu se pronunta asupra oportunitatii alegerilor anticipate din Romania. Una peste alta, oricare ar fi motivul pentru care Tariceanu nu considera sub nici o forma oportune alegerile anticipate, implicarea oficialilor europeni intr-o problema interna, fara ca acestia sa se fi pronuntat asupra subiectului, este o greseala care i-ar putea aduce premierului anticipatele putin mai devreme decat gandeste.

Neadevarurile de la "Zece Fix"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut, in urma cu doua zile, la emisiunea "Zece Fix" de la Realitatea Tv ca autoritatile de la Bucuresti au fost avertizate de catre Comisia Europeana ca organizarea alegerilor anticipate ar presupune intarzieri in indeplinirea masurilor de aderare la Uniunea Europeana, conform calendarului stabilit.

Premierul a dat astfel de inteles ca stie mai bine decat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, cum stau lucrurile la acest for european. Intrebat de realizatorul emisiunii "Zece Fix", daca este adevarat ca negociatorul sef al UE pentru Romania, Olli Rehn, a avertizat ca organizarea unui astfel de scrutin nu ar fi oportun pentru integrarea europeana, premierul a raspuns afirmativ. "La nivelul Comisiei Europene exista perceptia favorabila ca ne facem treaba, dar in acelasi timp au venit avertismente clare legate de anticipate", a spus Tariceanu. Primul ministru a sustinut ca permanenta vehiculare a ideii alegerilor anticipate de catre majoritatea politica determina o senzatie "de fragilitate", nu numai la nivelul opiniei publice, dar inclusiv la nivelul mediilor politice din strainatate. "Am primit semnale si foarte multi isi pun intrebarea de ce se discuta atat de mult despre acest subiect. Eu cred ca trebuie analizat atat oportunitatea gestului ca atare, cat si a momentului", a adaugat Tariceanu. Dupa care a tinut sa spuna ca nu-l sperie ideea anticipatelor.

"Cei care isi imagineaza ca eu sunt impotriva anticipatelor din ambitie sau alte motive, se insala. Eu consider ca anticipatele ar putea aduce Aliantei o majoritate mult mai confortabila", a spus Tariceanu, sustinand in acelasi timp ca obligatiile de aderare la UE conform unui calendar foarte strans, "nu ne dau ragazul sa ne ocupam de asa ceva". Intr-o alta declaratie, dintr-o emisiune televizata, premierul marsa pe aceeasi idee, sustinand ca ar fi acceptat ideea organizarii alegerilor anticipate doar daca Romania nu ar fi trebuit sa raspunda unor constringeri legate de calendarul european de integrare. Mai mult decat atat, Tariceanu sustinea ca presedintele Basescu are aceeasi parere ca si el. "Traian Basescu nu este omul care sa se plieze, el are o personalitate, si eu am personalitatea mea, dar exista anumite analize si amandoi avem acelasi punct de vedere", spunea Tariceanu. Pana in zilele noastre, Basescu nu a confirmat declaratia premierului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.