Ioan Talpes l-a acuzat, ieri, pe Ioan Rus ca nu a comunicat, pe vremea cand era ministru, informatii despre activitatile lui Omar Hayssam, spunand ca, de aceea, Hayssam nu a fost exclus de pe lista deplasarilor din strainatate ale Presedintiei.

"Daca vine de la Ministerul de Interne ca nu are legaturi (cu activitati teroriste - n.n), ce faci? Mergi pe banuiala SRI? Sunt zeci de banuieli care nu se confirma. Era dificil pentru domnul presedinte sa se exprime impotriva unei persoane, referitor la care se dadeau, de fiecare data, solutii ca nu e implicat", a declarat Talpes. Fostul coordonator al serviciilor spune ca l-a vazut pe Hayssam o singura data, cand l-a primit in audienta la Cotroceni, la cererea acestuia: "Il taiasem de pe lista de deplasari. Aveam informatii privind un anumit comportament in zona economica, privind relatii cu persoane din medii complexe din lumea araba. Era prin 2002. Informatiile pe care le-am avut le-am transmis la MI".

Ioan Talpes a amenintat ca va face publice detalii dubioase ale relatiilor pe care omul de afaceri Omar Hayssam le-a avut cu membrii partidului: "Daca cei care sunt obligati sa se pronunte nu o vor face, o voi face eu". In replica, Ioan Rus ne-a declarat ca nu era de competenta Ministerului de Interne sa se ocupe de lista invitatilor care il insoteau pe Ion Iliescu in deplasari. "Stabilirea componentei delegatiilor prezidentiale apartine exclusiv Presedintiei, prin cancelaria sa. Verificarile se fac de SPP, prin structura sa specializata, iar Internele au competenta sa verifice pasapoartele, sa asigure antemergatorul si agentii de circulatie, daca se cere asa ceva", a spus fostul ministru de interne pesedist. El a adaugat ca nu Ministerul de Interne este cel care semnaleaza activitatile teroriste, ci SRI. "Daca eu caut in grau neghina si dau de un soarece si ala e terorist, pot sa descriu lucrul asta la SRI. Am obligatia legala de a comunica acest lucru SRI-ului".

Ioan Rus a mai precizat ca ministerul pe care l-a condus a fost cel care a pornit urmarirea penala impotriva lui Omar Hayssam, pentru infractiuni economice, in toamna lui 2004, cand inca PSD era la putere. Vicele pesedist l-a acuzat, la randul lui, pe Talpes de diversiune, spunand ca "declaratia sa face parte dintr-un scenariu comunicational". "Transmit public conducerii partidului ca nu am nici o legatura cu Hayssam", spune Ion Vasile "N-am nici o legatura cu Omar Hayssam", a declarat, ieri, senatorul PSD Ion Vasile, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion. Fostul prefect de Buzau sustine ca intre el si Hayssam a fost doar "o relatie intre autoritate si un om de afaceri". "O paranoia si o imaginatie bolnavicioasa a unor indivizi ca am fost complice la rapire. Sunt nebuni! Trebuie internati la psihiatrie", s-a dezlantuit Ion Vasile la cateva ore dupa ce fiica sa a revenit cu bine in tara.

Senatorul PSD spune ca nu se numara printre cei anchetati de comisia de integritate a partidului pentru "relationare" cu omul de afaceri arab, primind confirmarea in acest sens chiar de la presedintele acestei comisii, Cristian Diaconescu. "Transmit public conducerii partidului ca nu am nici o legatura cu Omar Hayssam. Si sa nu ma mai intrebe ca, probabil, nici nu ma mai duc" (n.r. - la comisie), le-a transmis Ion Vasile sefilor sai de partid. Chiar daca e suparat pe propriul partid, Ion Vasile nu pleaca din PSD. "aia care au pierdut, aia sa plece", a spus senatorul PSD referindu-se la filialele partidului care au obtinut mai putin de 51 la suta la alegerile din 2004.

Adevarul are dovada "barfelor" de pana acum:

Omar Hayssam, tovarasul lui Ion Iliescu
Adevarul a intrat in posesia unei dovezi incontestabile a faptului ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, il cunoaste indeaproape pe Omar Hayssam. Mai mult, Iliescu a efectuat o vizita electorala in campania pentru alegerile generale din anul 2000 chiar in orasul Nehoiu, fief-ul lui Omar Hayssam. Printre obiectivele vizitate de prezidentiabilul de la vremea respectiva s-au numarat fabrica de cherestea Foresta Nehoiu si cantina muncitoreasca a acesteia.

Localnicii ne-au precizat ca Omar Hayssam a pus umarul, alaturi de actualul senatorul PSD de Buzau, Ion Vasile, la reclama electorala a lui Ion Iliescu. In fotografie sunt imortalizati Omar Hayssam umar la umar cu seful sau de partid, Ion Iliescu. Cei doi au fost fotografiati pentru posteritate la intrarea in cantina muncitoreasca de la Foresta SA. Martorii acestei intalniri sustin ca Ion Iliescu i-a cerut lui Omar Hayssam sprijin electoral, sub forma de sponsorizari. Pentru a nu fi facuta chiar pe fata aceasta sponsorizare, Iliescu i-ar fi cerut sirianului sa ofere o masa calda nevoiasilor la cantina muncitoreasca. In plus, Omar Hayssam a oferit, pentru toate comisiile electorale din judet, sucuri si apa minerala de la Bucovina. Vizita lui Iliescu la Nehoiu a avut mai multe intelesuri. Cel putin asa spun martorii vremii.

Unul dintre scopuri a fost acela de a le arata alegatorilor ca, in calitatea sa de sef de partid, Iliescu sustine atat organizatia PDSR Buzau pentru alegerile generale, cat si pe oamenii inscrisi pe listele electorale pentru Senat si Camera Deputatilor. Un al doilea scop urmarit a fost acela de a le arata oamenilor din Nehoiu ca Omar Hayssam se afla sub aripa sa ocrotitoare. In fotografie, undeva in plan indepartat, mai apare un personaj cu palarie. Martorii intalnirii afirma ca acesta este nimeni altul decat Ristea Priboi. Acesta din urma este fost ofiter de securitate, si, in prezent, se afla sub lupa organelor de ancheta privind implicarea sa in afacerile lui Omar Hayssam.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.