Gabor a mai precizat pentru NewsIn ca deputatii PSD au votat impotriva inceperii urmaririi penale, cei de la PD-L (in numar de doi prezenti) au votat pentru, in timp ce doi deputati UDMR si doi de la PNL s-au abtinut. Deputatul PNL spune insa ca decizia Comisiei e inutila intrucat nu va mai avea loc o sedinta de plen a Camerei in actuala componenta.

'Din punctul meu de vedere, noua Comisie juridica trebuie sa se uite si ea pe acest caz si sa inainteze noului plen un raport. Nu exclud insa ca unii colegi sa spuna ca este valabil acest raport', a mai adaugat el.

Petre Ungureanu, deputat PD-L, a declarat pentru NewsIn ca a propus ca noua Comisie juridica sa analizeze respectivele documente, dar ca propunerea sa nu a avut succes.

'Noi nu mai avem legitimitate sa luam o decizie pe aceste cazuri, dar daca ei s-au inteles sa dea NUP, asa cum s-au inteles exact inainte de campanie sa ingroape aceste dosare...', a spus acesta.

Ungureanu a precizat ca discutarea dosarelor lui Nastase a avut loc dupa ce Parchetul a trimis zilele trecute o scrisoare prin care raspunde deputatilor juristi, care isi declinasera competenta in a analiza cele doua dosare.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor decisese pe 9 septembrie sa trimita cele doua dosare ale lui Adrian Nastase inapoi la Parchet, argumentand ca probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ, deci deputatii nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune urmarirea penala.

Dosarul pentru care s-a cerut aviz se refera la savarsirea infractiunii de dare de mita, constand in aceea ca, 'in baza unei intelegeri anterioare cu Melinescu Ioan, a sustinut si determinat emiterea H.G. nr. 1399/30.12.2000, semnand-o in calitate de prim-ministru, prin care Melinescu Ioan a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a-l determina pe acesta sa faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu si un act contrar acestor indatoriri, in scopul de a asigura clasarea unei lucrari ce o viza pe Nastase Daniela si a intra in posesia lucrarii' se arata in comunicatul Parchetului general.

De asemenea, Camera primise, pe 31 iulie, si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie-DNA, prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru deputatul PSD Adrian Nastase, in dosarul Matusa Tamara.

Camera Deputatilor a respins, pe 13 august, in sesiune extraordinara o alta cerere a DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase in dosarul Zambaccian.